Bursa iş dünyası büyümeyle moral buldu

Bursa iş dünyası büyüme verisiyle büyümenin yüzde 4 olarak gerçekleşmesinden memnun.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Bursa iş dünyası açıklanan üçüncü çeyrek büyüme rakamlarıyla moral buldu. Beklenenin üzerine yaşanan büyümenin yıl sonu büyüme oranını da olumlu etkileyeceği düşünülürken, 2016’ya dair umutları da yeniden yeşertti.
 
BTSO Başkanı Burkay:

“İş dünyası kazandığı moral ile daha gayretli çalışacaktır”

burkay-k.jpgBTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, üçüncü çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi. Başkan Burkay, 2015 yılı üçüncü çeyrek büyüme verisinin beklentilerin üzerinde ve yüzde 4 olarak gerçekleşmesinden dolayı iş dünyası olarak büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Türkiye’nin ateş çemberine dönen bir coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik çalkantılara rağmen büyüme başarısı gösterdiğine dikkat çeken Başkan Burkay, “Büyümenin 2,99 puanı tüketim harcamalarından kaynaklanıyor. İç talep beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Zor şartlarda dünyanın dört bir yanına mal ve hizmet sunma başarısı gösteren ihracatçılarımızın da katkılarıyla büyüme performansımızın daha fazla artacağına inanıyorum” dedi. Türkiye’nin 2015 yılını ağırlıklı olarak seçim gündemiyle geçirdiğini hatırlatan İbrahim Burkay, özel sektör harcamalarının ve yatırımların üçüncü çeyrekte büyümeye katkı sağlayamadığına dikkat çekti. Belirsizlik ortamının sona ermesi ve siyasi istikrarın sağlanmasıyla Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi adına yeni bir fırsat yakaladığını belirten Başkan Burkay, “Büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi hepimiz için büyük moral kaynağı oldu. Önümüzdeki süreçte iş dünyası temsilcilerimiz kazandığı moral ile daha gayretli bir şekilde çalışacaktır. Bizler de Bursa iş dünyası olarak büyümenin kalitesini arttıracak projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
BTB Başkanı Matlı:matli-k.jpg

“Ekonomimiz önümüzdeki süreçte önemli başarılara imza atacaktır”

Büyüme oranlarını değerlendiren Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Yüzde 4 olan 3. çeyrek büyüme oranları önemli bir moral oldu. İki seçim arasındaki belirsizliklerin yaşandığı dönemde bile büyümesine devam eden ekonomimiz önümüzdeki süreçte önemli başarılara imza atacaktır” dedi. Dünyada global anlamda ekonomik sıkıntılar yaşanırken ve bölgesel olarak siyasi istikrarsızlıklar devam ederken, Türkiye’nin yüzde 4’lük büyümesinin çok önemli bir başarı olduğunu vurgulayan Matlı, “Unutulmamalıdır ki Türkiye ekonomisi 23 çeyrektir büyümesine devam ediyor” şeklinde konuştu. Gıda, tarım ve hayvancılık sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değerinin 2015 yılının 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla yüzde 11,1’lik artış gösterdiğine de dikkat çeken Özer Matlı, “Bu dönemde tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri 5 milyar 289 milyon TL’ye, cari fiyatlarla ise yüzde 20,1’lik artışla 65 milyar 710 milyon TL’ye ulaştı. Gıda, tarım ve hayvancılık sektörü her zaman ortalamanın üzerindeki büyüme gösteren yapısıyla ve istihdama katkısıyla ekonomimizde önemli bir yer tutmaktadır” dedi.

BUSİAD Başkanı Baylan:

“Büyüme rakamları kısa sürede olumlu bir hava yaratabilir”

baylan-k.jpgBursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, büyümenin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğine işaret ederek, “Bu çok kısa süreli olumlu bir hava yaratabilir.

Detaylara bakıldığında tarım ve hizmetlerin önemli katkı verdiği, sanayinin ise düşük büyüdüğü görülüyor. Harcamala açısından yurt içi tüketim ve stokların da büyümede katkısı var.

Özel yatırımların katkısı negatif olurken, ihracatın katkısı ise son derece düşük.Bu haliyle tarımın katkısı önemli sürpriz. Tarımdaki etki mevsimsel gözüküyor ve ölçülmesi zor, yine de sevindirici.Önümüzdeki çeyrek ve toplam yıl açısından bakarsak benzer temponun sürdüğü varsayımıyla yıllık büyüme beklenen yüzde 3’ü aşarak yüzde 3.3, 3.5 düzeylerini görebilir” dedi.    

BOSİAD Başkanı Oral:

“2016’ya daha emin adımlarla girmemizi sağlayacaktır”

bosiad-k.jpg

Üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme rakamını değerlendiren Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Oral, “Üçüncü çeyrekte yüzde 4 seviyesinde büyüyen Türkiye ekonomisi ve iş dünyası için önemli bir motivasyon oldu” dedi. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yılda iki kez hazırladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye’nin 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 2,9’a düşürdüğünü hatırlatan İlker Oral, şunları söyledi: “Dünya ekonomisine yönelik risklerin, düşen emtia fiyatları ve artan finansal dalgalanmalarla kendini iyice hissettirdiği bir dönemde Türkiye’nin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4 büyüme oranını yakalaması son derece önemli bir gelişme. 1 Kasım seçimlerinin ardından istikrar ortamının yeniden sağlanmış olması hem 2015’i iyi bir büyüme rakamıyla kapatmamızı hem de 2016’ya daha emin adımlarla girmemizi sağlayacaktır. Buna rağmen parite ve dövizdeki dalgalanmaların iş dünyası için uzun vadeli satış politikaları oluşturmasında engel teşkil ettiğini unutmamalıyız. İşte bu noktada devletimizin atacağı adımlar çok önemli. Ümit ediyoruz ki yeni dönemde de sanayi politikalarına çok daha önem gösterilir ve bu büyüme morali, şu an ilişkilerimizin durma noktasında geldiği Rusya sorununa da bir teselli olur.”