Canlı hayvan ihraç edilen ülke sayısı 26'yı geçti

TZD Genel Başkanı Yetkin, bu yılın 9. ayına gelindiğinde Türkiye'nin toplam canlı hayvan ihracatının 20 milyon doları geçtiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bu yılın 9. ayına gelindiğinde Türkiye'nin toplam canlı hayvan ihracatının 20 milyon doları geçtiğini vurgulayarak, "İhraç edilen hayvanların hemen tamamının yerli ırklardan oluştu. Bu arada canlı hayvan ihraç edilen ülke sayısı 26'ya ulaştı. Bu ülkelerin başında sırasıyla Suriye, Türkmenistan ve Gürcistan yer aldı. Türkiye'nin ithal ettiği saanen türü keçiler de Türkiye koşullarında ıslah edilerek ilk kez bu yıl ihraç edilmeye başlandı" dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin yaptığı yazılı açıklamada,  2013 yılında hayvancılığa verilen desteğin artması ve tarımsal kredi hacminin büyümesine bağlı olarak hayvan sayısı ile et üretiminde artış gözlendiğini belirterek, "Büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3.6 artarak  14.5 milyon adet, sığır sayısı 14 milyon 415 bin baş olmuştu. 2014 yılının ilk dokuz ayında bu rakam artmaya devam ederek 15 milyona yükseldi" ifadelerine yer verdi.

"Gümrük vergisinin yüzde 15 olması, üreticiyi de tüketiciyi de rahatlatacak bir önlem oldu"

2014 yılında Bosna'dan dayanışma amaçlı yapılan et ithalatı ile hayvancılığı güçlendirme amacıyla yapılan besilik dana ithalatı dışında önemli bir ithalat yapılmadığını bildiren Yetkin şunları kaydetti:

"Kırmızı et fiyatının çok yükseldiği gerekçesiyle 2010 Nisan'ında gümrük vergilerinin düşürülmesiyle başlayan canlı hayvan ve karkas et ithalatı 2011 yılında 110 bin 731 tona çıktıktan sonra 2012 Ekim ayında gümrük vergilerinin  yükseltilmesinin ardından 25 bin 436 tona inmiş, 2013 yılında ise fiilen durmuştu. Besilik dana ithalatında ithalat izninin yalnızca besicilere verilmesi, ithalatın besicilerin elindeki hayvanların yüzde 40'ı ile sınırlanması ve gümrük vergisinin yüzde 15 olarak belirlenmesi, mevcut koşullarda üreticiyi de tüketiciyi de rahatlatacak bir önlem oldu."

"Canlı hayvan ihracatı başladı"

Genel Başkan Yetkin açıklamasında, Türkiye 2011 yılında 6.2 milyon dolarlık, 2012 yılında 8.1 milyon dolarlık, 2013 yılında ise 13.5 milyon dolarlık canlı hayvan ihracatı yapıldığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bu yılın 9. ayına gelindiğinde Türkiye'nin toplam canlı hayvan ihracatı 20 milyon doları geçti. Böylece son 5 yılın en yüksek rakamlarına ulaşılmış oldu. İhraç edilen hayvanların hemen tamamının yerli ırklardan oluştu. Bu arada canlı hayvan ihraç edilen ülke sayısı 26'ya ulaştı. Bu ülkelerin başında sırasıyla Suriye, Türkmenistan ve Gürcistan yer aldı. Türkiye'nin ithal ettiği saanen türü keçiler de Türkiye koşullarında ıslah edilerek ilk kez bu yıl ihraç edilmeye başlandı."

Bu konularda ilginizi çekebilir