DTO: 2 kat marina ücreti ödemeye hazırlanın

Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, devletin denizcileri cezalandırma anlayışından dolayı marina sayısının artmadığını ve bağlama ücretlerinin gelecek yıllarda yükselebileceği mesajını verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat ERDOĞAN

İSTANBUL - İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos ayı meclis toplantısında, DTO Fethiye şube başkanları Göcek'te teknelerden alınmaya başlanan kanunsuz mapa bağlama ücretlerini gündeme taşıdı. Uygulamayla ilgili konuşan Başkan Metin Kalkavan Göcek'te hiçbir hukuki dayanağı olmadan yat bağlama parası alındığını belirterek, "Anlatırken bile içim sıkılıyor, nefesim daralıyor. Bu uygulama tamamen kanunsuz. Para toplamak sadece kanun ve yönetmeliklerle olur, bugün öyle bir şey olmadığı halde bağlama parası toplanıyor. Ticari teknelerden de alıyorlar, tam bir komedi oynanıyor. Bundan Ulaştırma Bakanlığı ve Liman Başkanlığı’nın haberi yok. Bu uygulamayla esnafın işini bitirirsiniz. Denizcilik sektörü diye böyle bir uygulamaya gitmek, esnafı kaçırmaya yöneliktir. Nasıl yapıldığına hayret ediyorum. Parayı toplayanlar da suç işlemiştir çünkü hiçbir dayanağı yok" şeklinde konuştu. Mapa bağlama ücretlerini tekne sahiplerinden ödememelerini isteyen Başkan Kalkavan, Sahil Güvenlik'in tekneleri tutma hakkının olmadığını vurguladı. 

"Göcek'te para alınıyor, Ölüdeniz, Bodrum ve Hisarönü'nde alınmıyor" diyen Kalkavan, teknelerin marinalara ayrı bir ücret koya girmek için ayrı bir ücret ödemesinin mantıksız olduğunu belirterek buna ilk olarak bölgedeki marina işletmelerinin karşı çıkacağını vurguladı.

DTO Fethiye şubesinden elde ettiğimiz bilgilere göre; Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesinde 18 Temmuz 2014 tarihinden itibaren, ENEKE adlı bir firma tarafından "tekne bağlama ücreti" adı altında Su Ekosistemleri Koruma Derneği adına tahsilat yapıldığı öğrenilmiştir.‪ Günlük bağlama ücreti olarak 12 metreye kadar olan tüm teknelerden 25 TL, ilaveten her metre için 5 TL alınıyor. 

'Yeni marinaların yapılması çok zor'

Devletin amatör ve ticari denizciliğe bakışını eleştiren Kalkavan denizcilik sektöründe devamlı problem üretildiğinden yakınarak reaktiflikten proaktifliğe geçilmesi gerektiğini söyledi. Kalkavan şunları söyledi: "Denizcilerin neden bu kadar cezalandırıldığının hiçbir demokratik izahı yok. 1995 yılında ihalesi yapılan bir marina hala Çevre Bakanlığı'ndan bir imza bekliyor. Şu anda toplam 25 bin 167 olan yat bağlama kapasitemizin bu zihniyetle artması ve yeni marinaların yapılması çok zor. Toptan çözmemiz lazım. Yoksa yat sahipleri hazırlansın. Seneye iki katı para verecekler. Bu gidişle marinalar çok pahalı hale gelecek. 15 milyon nüfuslu İstanbul'da başlama kapasitesini binlerle ifade ediyoruz, inanılır gibi değil."

Bu konularda ilginizi çekebilir