Firmaların tüm bilgileri tek havuzda toplanıyor

Kamunun istatistiki veri toplamasında devrim gibi bir adım geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin Gökçe

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu ve TÜRMOB’un 2 yıldır üzerinde çalıştıkları, Türkiye’deki firmaların bilgilerinin, muhasebeleştirme sırasında bir havuzda toplanmasını öngören sistem tamamlanma aşamasına geldi.

Sistem faaliyete girdiğinde yeminli mali müşavirlerin, muhasebecilerin, hesaplarını tuttukları şirketlerin elektronik ortamda beyannamelerini doldururken girdikleri bilgiler kamunun bilgi havuzunda toplanacak. Bu havuzdaki bilgiler, TÜİK dahil istatistiki bilgi oluşturmak isteyen kamu kurumlarına açık olacak. Yeni sistem TÜRMOB ve TÜİK’in ev sahipliğinde 20 Şubat Perşembe günü İstanbul’da 
düzenlenecek bir toplantıyla kamuoyuna duyurulacak.

Toplanmış verilerin işlenmesi ve kullanılmasında devrim olarak nitelendirilen projenin detaylarını DÜNYA’ya açıklayan TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı, projenin hayata geçirilmesinde TÜİK’in çok büyük emekleri olduğunu bildirdi.

Proje ile birlikte mükerrer bilginin önüne geçileceğini belirten Sanlı, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı gibi kurumların ihtiyaçları olan bilgileri yeni sistemle çok daha kolay sağlayacağını aktardı. Halen her kurumun ihtiyacı olan bilgileri ayrı ayrı mükelle? erden istediğini söyleyen Sanlı, TÜİK’in her yıl işyerlerine gönderdiği 220 soruluk sanayi istatistiğinde yer alan bilgilerin yüzde 85’inin meslek mensuplarının mali kayıtlarını girerken verdikleri bilgilerden oluştuğunu bildirdi.

Sanlı, TÜRMOB bünyesinde LUCA markasıyla hazırlanan bir yazılımla, meslek mensuplarının girdiği verilerin bütün bu verilerin toplanacağı havuzdan tüm kamu kurumlarının yararlanabileceğinin altını çizdi.Bunun çok basit bir anket olmadığını, Türkiye’nin üretim, imalat, istihdam, tüketim, kapasite kullanımı, sermaye, dış ticaret ve finansman güçlüğü gibi tüm unsurların bir araya getirileceği sistem olduğunu ifade eden Nail Sanlı, artık anket formu kağıtlarının basılı ortamdan çıkarılarak elektronik ortama aktarılacağını, büyük bir zaman ve para israfının önüne geçileceğini vurguladı.

‘TÜRMOB’u devre dışı 
bırakmaya çalışıyorlar’

TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı, yürürlükteki Türk Ticaret Kanunu’nun denetim hükümlerinin uygulanması konusunda hazırlıkları sürdürülen ikincil mevzuatta, TÜRMOB’un devre dışı bırakılacağı yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. Hazırlıkları 10.5 yıl süren TTK’da sonradan yapılan değişiklikle, denetimin eskiden bile daha geriye götürüldüğünü belirten Sanlı, meslek mensuplarının eğitilmesi, sicilinin tutulması ve disiplin gibi konularda TÜRMOB’un etkin olması gerektiğini söyledi. Türkiye’de 800 bin civarında şirketin TTK’da yapılan değişiklikle denetim dışı kaldığını ve sadece 2 bin 500 şirketin denetleneceğini söyleyen Nail Sanlı, “Bu şirketler de tabi oldukları mevzuat uyarınca zaten denetleniyordu. TTK ile genişlemesi gereken denetim aksine geriledi” dedi. TÜRMOB olarak denetimleri önemsediklerini söyleyen Başkan Sanlı, “Türkiye’de denetimler gerektiği şekilde yapılabilseydi, son dönemlerdeki tartışmaların hiçbirisi yaşanmazdı” diye konuştu.

44 tebliğ tek tebliğ haline getiriliyor

TÜRMOB, Gelir İdaresi Başkanlığı ile yaptığı bir ortak bir çalışmayla mevzuatta sadeleştirmeye gidiyor. Başkan Sanlı, meslek yasasının çıkmasından bu yana yürürlükte 44 tebliğ bulunduğunu, yapılacak çalışmayla bu tebliğlerin tek bir tebliğde toplanacağını söyledi. Bu tebliğde meslek mensupları arasında haksız rekabete yol açan kapasite sorununun da ele alınacağı bilgisini veren Sanlı, meslek mensuplarının, fiyat kırarak kapasiteden fazla iş alınmasının engelleneceğini, bu uygulamanın da 1 Ocak 2015’ten itibaren yürürlüğe girmesinin planlandığını anlattı.