Gençlere istihdam sağlayan Beceri'10'un kapsamı genişledi

Türkiye'deki işsiz gençlere meslek ve iş sunan, diğer taraftan kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyan işletmelere eleman sağlayan Beceri'10 Projesi'nin kapsamı genişledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, İş ve Meslek Edindirme Projesi Beceri'10'un kapsamının genişleyerek sürdüğünü bildirdi. 

Budak yaptığı yazılı açıklamada, TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle uygulanan, mesleksiz ve işsiz gençleri meslek ve iş sahibi yapan Beceri'10 projesinin kapsamının ve etkinliğinin genişlediğini kaydetti. 

Proje kapsamında Türkiye genelinde bugüne kadar 6 bine yakın kurs açıldığını ve bu kursları tamamlayan binlerce kişinin istihdam edildiğini belirten Budak, önümüzdeki dönemde daha çok il ve ilçeye meslek edindirme kursunun açılacağını ifade etti. 

TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yenilenen protokolle Türkiye'nin tamamında bulunan meslek liselerinde, üniversitelerde ve TOBB'a bağlı oda/borsalar tarafından kurulan eğitim merkezlerinde sanayi, hizmet, tarım ve sigortacılık sektörlerinde mesleki eğitim kurslarının açılabileceğini kaydeden Budak, böylece daha çok il ve ilçede meslek edindirme kursları açma imkanının olacağını vurguladı. 

Yeni protokolle bir çalışanı olan firmaların da Beceri'10 projesinden eleman temin edebileceğine işaret eden Budak, şu bilgileri verdi: 

"Bunun için firmaların yapması gereken tek şey üye oldukları oda/borsaya başvurmak. Kurslarda başarılı olan kursiyerleri istihdam eden firmalar önemli teşviklerden faydalanmaya devam edecekler. 18 - 29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmalar için 4,5 yıla, 30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmalar için 3,5 yıla varan süreyle Sigorta Primi İşveren Payı ödemeleri kamu kaynaklarından karşılanacak. UMEM Beceri'10 Projesi kurslarına katılan kursiyerler meslek edinirken, teorik ve işbaşı eğitimi süresince günlük 25 lira harçlık alacaklar. Ayrıca kursiyerlere kurs süresince Genel Sağlık Sigortası yaptırılacak." 

Antalya'da kursu bitirenlerin yüzde 90'ı istihdam edildi 

Eğitimleri tamamlayanların neredeyse tamamının meslek sahibi olarak istihdam edildiğini kaydeden Başkan Budak, Antalya'da bugüne kadar sanayi sektöründe 21, hizmetler sektöründe 42 kurs açıldığını, bu eğitimlere katılan yaklaşık bin kursiyerin yüzde 90'ının ATSO üyesi firmalarda istihdam edildiğini bildirdi. 

Budak, detaylı bilgi ve eleman ihtiyacı için www.beceri10.org.tr ve www.umem.org.tr adreslerinden ve 7/24 UMEM Beceri'10 Çağrı Merkezi 444 86 36'dan ya da doğrudan ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne başvuru yapılabileceğini de açıklamasına ekledi.