GTİP numaralarını inceleyip ithal ürünleri üretmeye odaklanacak

İDDMİB yeni başkanını seçmek için hazırlanıyor. İDDMİB Başkan Adayı Rıdvan Mertöz, "Daha genç bir kadroyla seçime gireceğiz. Sektördeki rekabet 10 Nisan’da biter" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Birliklerde seçim heyecanı sürerken, rekabetin dozunu arttırdığı İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde de (İDDMİB) adaylar son hazırlıklarını tamamlıyor. 

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) 10 Nisan’da yeni başkanını seçecek. Önceki başkan Tahsin Öztiryaki geçen seçimlerde başkanlığa adaylığını koymayıp, Rıdvan Mertöz’ü desteklemişti. Öztiryaki ise İDDMİB’in başkan yardımcılığı görevini üstlenmişti. Şimdi ise her ikisi de başkanlık için adaylığını koydular. Aynı yönetim içinde yer almaları nedeniyle rekabet ilk kez 27 Mart’ta birliğin ‘İhracatın Metalik Yıldızları Ödül Töreni’nde ortaya çıkmıştı. Mevcut başkan Rıdvan Mertöz konuşması sırasında kürsüden aday olacağını yineleyince, Tahsin Öztiryaki de “Şu anki yönetimin içinden yeni bir yönetim oluşturarak Rıdvan Bey ile rekabet edeceğiz” demişti.

Ocak ayının ortasında düzenlediği bir toplantı sırasında tekrar aday olacağını açıkladığını söyleyen Rıdvan Mertöz, aynı yönetimle devam etmeyi umduğunu fakat kopmalar yaşandığını dile getiriyor.

Önceki seçimde Tahsin Öztiryaki’nin son seçimde ise Rıdvan Mertöz’ün rakibi olan Kayalar Mutfak’ın kendilerine destek verdiğini ifade eden Mertöz, “Fikret Kaya ile son seçimde yaklaşık 100 oy fark vardı. Şimdi birlikte hareket ediyoruz. Yönetimimizde olmayacaklar ama destek veriyorlar. Bütün sektörlerden teveccüh olunca aday olmaya karar verdim. Yönetimimizde kadın olacak” diyor.

"20’nin üstünde seçime girdim, hiç kaybetmedim"

Başkan olduğundan bu yana 50’nin üstünde fuara katıldığını kaydeden Mertöz, özellikle 15 Temmuz’dan sonra fuar katılımlarını artırdığını ve mümkün olduğunca tüm alt sektörlerin fuarlarına katıldığını belirtiyor.

Seçim süreçlerinin demokratik bir yarış olduğunu hatırlatan Mertöz, şöyle devam ediyor: “Sektörün takdir ettiği kişiler hedefe ulaşmış olacak. Benim şimdiye kadar STK’larda kaybettiğim bir seçim olmadı. Girdiğim her seçimi kazandım bugüne kadar. 25 yıldır STK’lardayım. 20’nin üstünde seçime girmişimdir. Eskisinden daha genç bir kadroyla seçime gireceğiz. Sektördeki rekabet 10 Nisan’da biter.”

‘Sağlam Geçmiş Güçlü Gelecek’ sloganıyla seçime hazırlandıklarını söyleyen Mertöz, tekrar seçilmesi halinde yeni dönemde en fazla önem verecekleri projeyi 4- 5 ay önce başlattıklarını anlatıyor. Birliğin iştigal sahasındaki Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numaralarını inceleyerek ithal edilen ürünlerin listesini hazırlayacaklarını açıklayan Mertöz, bu ürünlerde ithalatı azaltıp, ihracatçı konuma gelmeyi hedeflediklerini ifade ediyor.

Bugüne kadar yönetim kurulunda karar alırken oybirliğini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Mertöz, “1- 2 kişi bile ikna olmadıysa kararı çekiyoruz. 200 karar aldıysak bunların belki 2- 3’ü geri çekilmiştir. Gerisi oy birliğiyle alınan kararlar zaten” ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan İDDMİB’de kesin hazirun listesi oluşturuldu. Aldığımız bilgilere göre hazirun listesinin iki rakip grubun topladığı evrak sayısı birbirine çok yakın.

Bu konularda ilginizi çekebilir