İKV'nin yeni başkanı Zeytinoğlu oldu

Ömer Cihad Vardan'ın başkanlığını yaptığı İKV'de 53'üncü genel kurul yapıldı. Vakfın yeni başkanı Kocaeli Sanayi Odası başkanlığını da yürüten Ayhan Zeytinoğlu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu yıl 50'nci yaşını kutlayan İktisadi Kalkınma Vakfı'nda (İKV) Ömer Cihad Vardan dönemi sona erdi. İKV'nin yeni yönetim kurulu başkanı aynı zamanda Kocaeli Sanayi Odası Başkanı olan Ayhan Zeytinoğlu oldu.

Vardan, İKV 53'üncü Olağan Genel Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, bugün yeni bir dönemin başladığına işaret ederek, İKV'nin her yeni dönemde Türkiye'nin AB'ye katılım süreci doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla ve doğruluktan ayrılmadan sürdürdüğünü, bundan sonra da bunun böyle devam edeceğini söyledi. Yeni dönemde bazı üyelerin görevlerine devam edeceğini, bazılarının da yerlerini yeni üyelere bırakacağını anımsatan Vardan, şunları kaydetti: "Bu vesileyle ben de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) başkanlığına seçildikten sonra, artan iş yüküm nedeniyle çok severek yaptığım bu görevi, yeni bir arkadaşımıza bırakıyor olacağım. DEİK başkanlığına başladıktan sonra, İKV'nin faaliyetleri için gereken zamanı ayırmam zorlaştı. O nedenle bu yükü daha iyi taşıyacak, bu işe daha çok zaman ayırabilecek bir arkadaşımıza görevi devretmem gerektiğini düşündüm. Dolayısıyla bugün, sizlere veda ederken, sizlerin teveccühlerinizle oluşacak yeni yönetime de şimdiden başarılar diliyorum." 

17'nci fasıl açılmaya hazır

Vardan, mevcut Yönetim Kurulu'nun çalışma döneminin, hem AB-Türkiye ilişkileri, hem de İKV açısından ilginç bir dönemde görev yaptığını belirterek, bu süreçte, AB içinde Parlamento, Konsey ve Komisyonlarda birçok makamın yenilenmesine şahit olduklarını aktardı. Bu süreçte Türkiye'de yaşanan siyasi gelişmelere ve seçim dönemlerinde meydana gelen gelişmelere de değinen Vardan,  şunları anlattı: "Türkiye-AB ilişkilerinde geçmiş zamana not edilecek gelişmelere baktığımızda, 2,5 yıllık bir aranın ardından 22'nci Faslın müzakerelere açıldığını, Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanarak vize serbestliği sürecine ilişkin görüşmelerin başladığını, KKTC ile Rum Kesimi arasında görüşmelerin tekrar başladığını ve 17'nci Faslın açılmaya hazır olduğunu görüyoruz. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi ile Ticaretten Sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Cecilia Malmström de iki taraf arasında gümrük birliğinin modernizasyonu sürecinin başlatılmasına ilişkin mutabakata varıldığını açıkladılar." Vardan konuşmasında AB'de yaşanan gelişmelere de değindi. Birliğin ekonomik büyüme ve dijital çağa uyum doğrultusunda yeni adımlar attığı ve ekonomik yönetişimi güçlendirdiği bir dönem geçirdiğini söyleyen Vardan, AB'nin bütünleşmesini ilerletmeye çalışırken, aynı anda önemli tehditlerle karşı karşıya geldiğine işaret etti. 

i¦ckv-2--.jpg

"Yeni Meclisimiz de AB üyelik sürecini canlandırmaya odaklanmalı"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de İKV'nin Türkiye-AB ilişkilerinin canlı tanığı olduğunu belirterek, "Türkiye-AB İlişkilerinin gelişmesine katkı sağlaması yanında, iş dünyasının bilgilendirilmesinde de daima öncü rol oynuyor. İKV aynı zamanda, AB konularında uzman bir düşünce kuruluşu" dedi. Ömer Cihad Vardan'a şu ana kadar yaptığı çalışmalar için teşekkür eden Mete, iş dünyası olarak kendilerinin AB'ye bakışının "kazan-kazan" esasına dayandığını, Türkiye'nin AB üyeliğinin gerçekleşmesiyle demokrasinin ve toplumun tüm kesimlerinin kazanacağını söyledi. Mete, vize serbestliği, Gümrük Birliği modernizasyonu, AB ile ABD arasında yürütülen Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Müzakereleri'nde Türkiye'nin dışarda kalmaması gibi konuların çözümlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Bu çerçevede, yeni Meclisimiz de AB üyelik sürecini canlandırmaya odaklanmalıdır. İhtiyaç duyulan reformlar, tüm partilerinin katılımı ve uzlaşmasıyla süratle tamamlanmalıdır" çağrısında bulundu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da Ömer Cihad Vardan'a çalışmaları için teşekkür ederek, Türkiye'nin AB üyelik süreci kapsamında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin bu konuda bir mağduriyet yaşadığına dikkati çeken Vardan, "Gümrük Birliği konusunda çok ciddi bir ödün verilmiş olmasına rağmen, Türkiye'nin tam üyeliğinin hala belirsiz olması hakkaniyete dayalı bir tutum değildir" dedi. Avrupa Birliği ülkelerinde Türk mallarının serbest şekilde dolaşmasına karşın, Türk iş adamlarının hareketlerinin kısıtlanmasını 'kabul edilemez bir engel' olarak nitelendiren Bahçıvan, "Türkiye AB üyeliğine aday olup vize muafiyeti olmayan tek ülkedir. Hükümetimizin bu konuda son zamanlarda attığı adımları ve çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. AB'yle devam eden katılım müzakereleri siyasi etkilerden kurtulup teknik bir nitelik kazanmalıdır" diye konuştu.