İSO Sanayi Gelişim beklentisi geriledi

İSO Sanayi Gelişim Endeksi temmuz ayı beklentisi 76.1'e geriledi. Düşüşe, başta iç satışlar olmak üzere tüm gelişim endekslerinde azalma beklentisi neden oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Sanayi Gelişim Endeksi temmuz ayı beklentisi 76,1'e ve İSO Girdi Fiyatları Endeksi temmuz ayı beklentisi ise 89,3'e geriledi. 

İSO, sanayi sektöründeki gelişimi takip edebilmek ve geleceğe yönelik beklentileri ortaya koyabilmek amacıyla hazırladığı "Meslek Komiteleri Durum Tespit Anketi" 2014 haziran sonuçlarını yayımladı. 

Geçen yıl 101,2 ile nötr seviyenin hafif üzerinde kapandı

Buna göre, 2013 yılının yaz aylarında yaşanan ekonomik ve siyasi sarsıntıların etkisiyle sert bir düşüş gösteren İstanbul Sanayi Odası Meslek Komiteleri Sanayi Gelişim Endeksi (SGE), yılın son aylarında mevsimsel etkilerin de katkısıyla son derece dalgalı bir eğilim sergilemiş ve yılı 101,2 ile nötr seviyenin hafif üzerinde kapattı.  

Sene başında Sanayi Gelişimi sert düşüş kaydetti

Bu yılın hemen başında, başta Merkez Bankası tarafından alınan güçlü faiz artırım kararı olmak üzere, iç talebi yavaşlatma amacıyla hayata geçirilen makro ihtiyati politikalar, ocakta iç pazar talebindeki zayıflama beklentisine bağlı olarak SGE'nin sert bir düşüş kaydetmesine ve 88,1 ile son 17 ayın en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı. 

Nisanda Euro Bölgesi'ndeki toparlanma olumlu etkiledi

İlerleyen aylarda toparlanmaya başlayan SGE, üst üste üç ay boyunca ılımlı artışlar kaydederek nisanda 117,2'ye kadar yükseldi. Endeksin bu dönemde özellikle Euro Bölgesi'ndeki toparlanma ve rekabetçi TL kuruna bağlı olarak artan ihracattan olumlu etkilendiği görüldü. Bununla birlikte iç satışlar endeksi de marttan itibaren 100 kritik değerinin üzerinde, dirençli bir görünüm sergiledi. 

Mayısta istihdamdaki düşüşle 115,5'e geriledi

Mayıs 2014 gerçekleşmelerine bakıldığında, ihracat ve iç satış beklentilerinde devam eden toparlanmanın üretime olumlu yansımalarının devam ettiği, buna karşılık istihdam endeksinin 9,1 puanlık bir düşüşle 97,7'ye gerilemesine bağlı olarak SGE'nin 115,5'e düştüğü görüldü. 

İhracat alt endeksi 130,2 ile yükseliş eğilimini sürdürerek belirgin bir şekilde olumlu yönde seyrederken, nisanda 106,8 olarak gerçekleşen iç satışlar endeksi mayısta sabit kalmış, bununla birlikte üst üste üçüncü ayında da 100 eşiğinin üzerinde gerçekleşti. Tüm bu göstergeler, yılın ilk yarısında sanayi üretim artışının yılbaşındaki beklentilere kıyasla güçlü ve büyük ölçüde dış talep odaklı olmasıyla tutarlı oldu. 

Gerileme beklentisi gelişim endekslerinde azalma beklentisinden kaynaklanıyor

Meslek Komiteleri'nin beklentilerine bakıldığında haziranda 7 aylık zirve anlamına gelen 124,6'lık SGE beklentisinin temmuzda sert bir düşüşle 76,1'e gerilediği görüldü. Bu düşüş anket katılımcılarının çok büyük bir kısmının başta iç satışlar olmak üzere tüm gelişim endekslerinde azalma beklemesinden kaynaklandı. 

Son aylarda istikrarlı bir şekilde artış kaydederek üretim alt endeksi ve SGE'deki yükselişi sürükleyen ihracat alt endeksinin temmuz ayı tahmininin 46,5 puan birden gerileyerek 90,7 ile olumsuz seviyeye düşmesi dikkati çekti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir