Kiralık evde oturuyor ama 4.0 'Mega Fabrika'sı var
Şölen, 600 milyon TL yatırımla tamamladığı 4.0'a uygun fabrikası ile dev bir yatırıma imza attı. Şölen CEO’su Çoban, National Geographic’in Mega Fabrikalar arasına alarak belgeselini çektiği fabrika ile Avrupa ve ABD pazarlarındaki paylarını 3’e katlamayı hedeflediklerini söyledi.
ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
Üretimden kazandığını, yine sanayiye hem de doğduğu kentin ekonomisini güçlendirecek biçimde yatıran ailelerden biri Çoban Ailesi. Gaziantep’in vergi şampiyonu, çikolatalı ürünlerde Türkiye’nin ihracat şampiyonu Elif Çoban, “Kirada oturuyorum ama 600 milyon TL yatırımla imza attığımız 4.0 standartlarında fabrikamız var. Gaziantep’ten aldığımız lezzeti asla unutmuyor, bu topraklardan aldığımızı bu topraklara yatırıyoruz” dedi.
Bir grup gazeteciye tamamen robotların üretim yaptığı yeni fabrikasını tanıtan Çoban, fabrikanın National Geographic’in Mega Fabrikalar belgesel dizisinde Vestel City’nin ardından Türkiye’den seçilen ikinci fabrika olduğunu anlattı. Türkiye markası açısından da çok önemli bir gelişme bu. 22 dakikalık belgesel bu ay gösterime girecek. Şölen’in gelecek stratejisi açısından da çok destekleyici bir adım. Çünkü Çoban bu 120 bin metrekarelik, içindeki robotların büyük bölümü Şölen için ve Şölen ile dizayn edilmiş fabrika ile Batı pazarlarını hedefliyor. “Gümrük duvarlarının sürekli değişmediği, politik risklerin olmadığı Avrupa ve ABD pazarlarındaki payımızı 5 yıl içinde 3’e katlayacağız” diyen Çoban şöyle devam etti: “Kapasite burada çok önemli. Dünyanın en büyük tedarikçileri ile çalışmak için büyük montanlı üretim yapmak gerekiyor. Şekerleme grubunda dünya ithalatının yüzde 80’ini oluşturan ve 53 milyar dolarlık pazar payına sahip 32 ülkenin ithalatından Türkiye’nin alabildiği pay sadece yüzde 1.7. Bizim hedefimiz bu pazarlarda büyümek.”
Türkiye 2.23 dolara Şölen 3.69 dolara satıyor
Batı pazarlarında büyümenin olmazsa olmazlarından biri de inovasyon. İki Ar-Ge merkezi birden olan Şölen ayrıca dünyada alanında en iyi olan Ar-Ge enstititüleri ile çalışmalar yapıyor. Şölen’in bugüne kadar patent başvurusu 19’u bulmuş. Ulusal süreci devam eden 16, uluslararası süreci devam eden ise 3 başvurusu bulunuyor. Toplam 74 endüstriyel tasarım tescili var. Elif Çoban yenilik ve inovasyonun Şölen’in temel değerlerinden olduğunu, rekabetten ilk günden beri inovasyonla sıyrıldıklarını anlattı. Bunun Şölen’e geri dönüşü de net olmuş. Bugün alanında Türkiye ihracat şampiyonu olan firmanın kilogram ihracat fiyatı dünya ortalamasının üst seviyesinde. Çoban, “Türkiye ortalaması sektörümüzde kilogram değeri olarak 2,23 dolar iken Şölen’in fiyatı 3,69 dolar. Bunu daha da artırmayı hedefl iyoruz. Bunun için dünya perakende devlerini Gaziantep’e getirip fabrikamızı gösterebilmemiz çok önemli” dedi. Şölen ihracatla büyüyen bir şirket. 200’ün üzerinde ürün çeşidini, Amerika’dan Belçika’ya, Maldivler’e kadar 100’ü aşkın ülkeye ihraç ediyor. Elif Çoban ihracat stratejilerini şöyle anlattı: “Şu anda Dubai, Cezayir, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Almanya ve İngiltere’de ofislerimiz, Levant Bölgesi, Kanada ve Latin Amerika’da bölge müdürlüklerimiz bulunuyor. Şölen USA’i geçen sene kurduk ve en son Almanya ve İngiltere ofislerimizi kurduk. Dünyanın en önemli şekerleme listelerinden biri olan Candy Industry TOP 100’de bu yıl 53. sırada yer alıyoruz. Bu sıralamayı daha da yukarılara taşıyarak gelecekte ilk 20’ye doğru ilerlemeyi hedefliyoruz." Şölen ihracatın verdiği hızla bu yıl yüzde 20 büyüdü. Elif Çoban cirolarının 1 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.
Okula gitmek için 1 ay ağladı, Gaziantep'in rol modeli oldu
Elif Çoban, Şölen’in icrasının başında. Aileden pek çok üye şirkette çalışıyor ama Şölen, kurumsallaşma çalışmalarını tamamladığı için aile şirketi olmanın avantajlarının tadını çıkarabiliyor: Çok hızlı karar alabilmek gibi... Çoban örneğin Ar-Ge’de bütçeleri olmadığını, hangi üründe gerekliyse araştırma geliştirmeye istedikleri an bütçe çıkarabildiklerini anlattı. Elif Çoban Gaziantep’ten yetişmiş en önemli iş insanlarından biri bugün. “Ortaokula gidebilmek için 1 ay ağladım. Şimdi aileler kızlarını okutuyor, aile şirketlerinde kızlarının çalıştığını gururla anlatıyor. Bir rol model olmak gurur verici” diyor.
Belçika’ya çikolata satacaksanız tüm sistemleriniz birbiriyle konuşmalı
Şölen CEO’su Elif Çoban Gaziantep fabrikasını şöyle anlattı:
- İnşasına 2012 yılında Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde başlanan yeni tesise son 5 senede teçhizat ve teknoloji için 430 milyon TL, inşaat işleri için ise 170 milyon TL olmak üzere toplam 600 milyon TL’ye yakın yatırım yapıldı. Bugünkü dolar kuru ile bu rakam çok daha yukarıda.
- Şölen bugün gıda güvenliğinde en ileri seviyedeki Japonya’daki muhataplarımızı dahi şaşırtacak bir seviyeye ulaşmış durumda. Dünyada adı çikolata ile özdeşleşmiş Belçika gibi ülkelere ihracat yapıyoruz; bu mükemmel bir üretim gücü ile gerçekleşebilir.
- Akıllı depo, yapay zeka için hatlar ve robotların yer aldığı akıllı bir entegre tesis oluşturduk. Gurur duyduğumuz bu tesisimiz tüm süreçlerde çok gelişmiş bir otomasyon sistemi ile çalışıyor.
- Endüstri 4.0 gereklerine göre tasarlanan işletmemizde üretim süreci; müşteriden gelen siparişlerin SAP üzerinden iş emri ile oluşturularak hammaddelerin reçetedeki oranlarla hazırlanıp üretim hatlarına gönderilmesi ile başlıyor. İşleme giren hammaddeler üretim hatlarından çıktıktan sonra palet üzerine robotlar vasıtasıyla konuluyor.
- Hammaddelerin üzerine ERP’den gelen ürünün ID kimlikli barkodları yapıştırılıyor. Bu palet gönderileceği güne kadar akıllı depo tarafında FIFO kurallarına uygun şekilde müşteriye teslim ediliyor.
- Tüm sistemler birbirleriyle konuşuyor. Başka bir deyişle toz, un, şeker ve yağ gibi hammaddeden müşteriye gidecek kamyona kadar tüm aşamalarda full otomasyona sahibiz.
- Yeni tesisinin üretim alanı 120.000 metrekare. (17 futbol sahası büyüklüğünde)
- Kapasitesi günlük 800.000 kg.