LİYAKAT'tan 5 bin genç, kadın ve çocuğa ‘girişimcilik aşısı

Gençler, kadınlar ve çocukları girişimcilik ekosistemine dahil etmek amacıyla 6 yıl önce kurulan ve her yıl girişimcilik konusunda farklı projeler yürüten Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği, eğitim, yarışma, atölye ve mentörlük gibi çalışmalarla 5 bine yakın kişiye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İş dünyasında dezavantajlı kesimleri olarak değerlendirilen gençler, kadınlar ve çocukları girişimcilik eko sistemine dahil etmek amacıyla 6 yıl önce kurulan Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği (LİYAKAT), bu sürede eğitim, yarışma, atölye, mentörlük gibi çalışmalarla bu kesimlerden 5 bine yakın kişiye ulaştı.

Her yıl girişimcilikle ilgili farklı projeler yürüttüklerini dile getiren LİYAKAT Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi, “Bunlardan biri 5 yıldır yaptığımız eğitim ve yarışmayı bir araya getirdiğimiz Girişim Kampüsü. Paydaşlarımız her yıl artıyor. Ege Üniversitesi ile yola çıktık. Ardından Bornova Belediyesi katıldı, İzmir Kalkınma Ajansı teknik destek vermeye başladı. Geçen sene İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği desteklemişti, bu yıl Ege İhracatçı Birlikleri destekliyor. Türkiye’nin her tarafından proje başvuruları alıyoruz. Yarı finale kalan projelere girişimcilik eğitimi veriyoruz, mentörlar atıyoruz. Geliştirilen iş fikirleri proje pazarına çıkıyor. İlk 3’e girene ve bir sosyal projeye ödül veriyoruz. Ödül proje için cansuyu oluyor. Bunların arasında hayata geçip çok başarılı olan projeler var” dedi.

Girişim Kampüsü’nde zaman zaman projeleri melek yatırımcılarla da bir araya getirdiklerini söyleyen Eskinazi, “Amacımız bu çalışmayı Türkiye’nin farklı yerlerinde gerçekleştirmek. Pek çok kentten müracaat zaten geliyor. Daha nitelikli fikirler bekliyoruz. Bir girişim fikrine sahip olursunuz ama onu hayata geçirmiyorsanız bir anlamı yok. Gençler o aşamada sıkıntı çekiyorlar. Gençlere girişimciliğin bir kariyer planlaması olduğunu, bir istihdam yolu olduğunu anlatma konusunda ısrarcıyız” diye konuştu.

“Girişimcilik çocukluktan başlar”

Türkiye’de ilk defa 3 yıl önce 8-12 yaş arasındaki çocuklar için Girişimci Çocuk Atölyesi organizasyonu yaptıklarını vurgulan Eskinazi, şunları söyledi: “Girişimciliğin temellerinin çocuklukta atılacağı düşüncesinden hareketle İzmir’de başladığımız bu etkinliği daha sonra Denizli, Kocaeli ve Sakarya’da da yaptık. Mutlaka sosyo-ekonomik açıdan dar gelirli kesimleri hedef alıyoruz. Girişimcilik çocuk yaşlarda başlıyor.

Artık özel okullar girişimciliği müfredatlarına koyuyorlar. Bu ruhu onlara verirseniz ileriki yaşlarda girişimci olma şansları artıyor. Atölyede çocuklar iş fikri oluşturuyorlar, proje geliştiriyorlar. Proje pazarı oluşturuyoruz ama çocuk oldukları için yarışma düzenlemiyoruz. Bütçeleme, finansman, tanıtım nasıl yapılır fikir sahibi oluyorlar.”

Üniversite öğrencileri için ise Girişimcilik Okulu etkinliği yaptıklarını dile getiren Eskinazi, “Bu yıl beşincisini yapacağımız Girişimcilik Okulu’nda bir günlük eğitim seminerinde başarılı girişimcilik öykülerini öğrencilerle buluşturuyoruz, finansal kaynakları anlatıyoruz, girişimciliğin nasıl bir kariyer planlaması olduğunu gösteriyoruz.

Ayrıca KOSGEB ile girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Devamlı mentörlük yaptığımız bir kesim var. Yeni bir iş açmak isteyenler bir şekilde bize ulaşıyor, biz yönlendiriyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ile 5 yıldır sektör buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Üyelerimiz oradaki öğrencilerle bir araya geliyorlar. Şimdiye kadar tüm bu çalışmalarda yaklaşık 5 bin kişiye birebir ulaşarak, girişimcilikle ilgili bir şekilde temas sağladık” diye konuştu.

Sığınma evindeki kadınlara meslek

İzmir merkezli olmalarına karşın Türkiye’nin çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenlediklerini vurgulayan Berkay Eskinazi, “Çalışmalarımız girişimcilikle sınırlı değil. Ana faaliyet konumuz yanında senede bir kez toplum yararına sosyal sorumluluk kapsamında bir proje geliştiriyoruz. Mümkün olduğunca dezavantajlı kesimlere dokunmaya çalışıyoruz. Bir farkındalık kampanyası düzenliyor, oradan elde ettiğimiz geliri dernek ya da vakfa bağış olarak veriyoruz. Sürdürülebilirliği savunuyoruz ve kuruluştan beri sürdürülebilir projeler yapıyoruz. İstihdama yönelik projeler de yürütüyoruz. Bunlardan biri olan Emek Pişti Hadi Sofraya Projesi’nde sığınma evindeki kadınları plastik enjeksiyon sektöründe işe yerleştirdik. Daha sonra Kariyer Telefonun Ucunda Projesi ile çağrı merkezi operatörü yetiştirdik. Şimdi de sigorta eksperi yetiştiriyoruz. Bunlar hep yüzde 100 istihdam garantili projeler” dedi.