Mühendislerden TOKİ konutları uyarısı

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Murathan, Çiğli'nin Evka-5 Mahallesi TOKİ konutları bölgesinde yaşayan insanların, heyelan riski nedeniyle can ve mallarının ciddi tehdit altında olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, heyelan nedeniyle kriz yaşanan Çiğli'nin Evka-5 Mahallesi TOKİ konutları bölgesinin jeolojik ve jeoteknik etüdler yapılmadan imara açıldığını söyledi.

TOKİ konutları temelinden çıkan malzemenin de şevlere yığıldığını, derelerin doldurulduğunu, bu nedenle arazide 27 metrelik dolgular olduğunu belirten Murathan, 1'inci derecede deprem bölgesi ve 13 aktif fayın olduğu İzmir'de 5.0 büyüklüğündeki bir depremin heyelanı aktif hale getirebileceği, bu nedenle riskli konutlarda oturanların başka alanlara yerleştirilmesi gerektiği uyarısı yaptı.

Jeoloji Mühendisleri Odası'nı düzenlediği 'İzmir'in enerjisi, jeotermal kaynaklar sempozyumu' İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapıldı. Sempozyumun açılışına Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan'ın, bir haftadır İzmir'in gündeminde ilk sırada yeralan Çiğli Evka-5 Mahallesi TOKİ konutlar bölgesindeki heyelanla ilgili sözleri damgasını vurdu. Murathan bölgede TOKİ ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konutları bulunduğunu, burada yaşayan insanların can ve mallarının ciddi tehdit altında olduğunu söyledi.

"Vatandaşların başka yerlere yerleştirilmesi gerekir"

Jeoloji Mühendisleri Odası uzmanlarının bölgede inceleme yatıklarını belirten ve 9 Mayıs Cuma günü, hazırladıkları raporla ilgili basın toplantısı düzenleyeceklerini belirten Murathan, "Bölge jeolojik ve jeoteknik etüdler yapılmadan imara açılmış.TOKİ buraya konutlar yapmış. Temelden çıkan malzemeyi şevlere yığmışlar, dereler doldurulmuş. Yeni arsa elde edilmiş. Yapılan sondajda 27 metre dolgu olduğu ortaya çıktı. 100 hektarlık bir alan. Bakanlık imara açılma sürecinde kendi inisiyatifini uygulamış. Jeoloji mühedisleri uygulamaları olmadığı için yanlışlar var. Bugün ciddi risk olduğu için burada yaşayan insanların başka yerlere taşınması gerekir. Bu riskin ne AFAD, ne TOKİ ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi farkında! Bu kent 1'inci derecede deprem bölgesinde ve 13 aktif fay üzerine kuruludur. 5.0 şiddetinde depremde heyelan aktif hale gelecektir. Bu nedenle TOKİ konutlarında oturanlara 'başının çaresine bak' denemez. Buradaki vatandaşların başka yerlere yerleştirilmesi gerekir" dedi.