MÜSİAD’dan DÜNYA’ya bilim ödülü

MÜSİAD’ın bu yıl 7’ncisini düzenlediği ‘Bilim ve Teknoloji Ödülleri’nde DÜNYA gazetesi yazarı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu, Bilim ve Teknoloji Farkındalığı Oluşturma Ödülü’ne layık görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) bilim ve teknoloji alanında 7 ayrı dalda ödül verdi. DÜNYA gazetesi yazarı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu da Bilim ve Teknoloji Farkındalığı Oluşturma Ödülü’ne layık görüldü. Törende konuşan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, ahlak ve bilimi birbirinden ayırmadan ifade ettiklerini belirterek, “Sadece yüksek teknoloji gözüyle bakıldığı takdirde, bir kararla milyonların ölümüne yol açılabilir. Fakat, vicdani ve ahlaki boyutunu da içerdiğinde, insanlığın faydasına olmayacak uygulamalar yürürlüğe konulmamakla karşı karşıyadır” dedi. 

MÜSİAD’ın Ulusal Bilim ve Teknoloji ile Politika ve Strateji alanlarındaki gelişmeleri teşvik etmek amacıyla bu yıl 7’ncisini düzenlediği ‘Bilim ve Teknoloji Ödülleri’ töreni dün gerçekleştirildi. Törenin açılışında konuşan Olpak, ekonomik gelişim, refah ve mutluluğun en önemli parametrelerinden birisinin bilim olduğuna inandıklarını dile getirdi. Evrensel kriterlere göre tüm meslek ve uğraşların bilimin rehberliğinde ilerleyebileceğini vurgulayan Olpak, MÜSİAD’ın kurulduğunda ‘Yüksek Ahlak, Yüksek Teknoloji’ mottosuyla yola çıktığını, bunun bilim ve teknolojiye bakışlarını net şekilde ortaya koyduğunu söyledi. 

‘Nükleer teknoloji de neticede bilimin eseri’

 MÜSİAD’ın ahlak ve bilimi birbirinden ayırmadan baktığını ifade eden Olpak, “Çünkü ahlakın da insanlık ailesinde, her alanda ve her dönem lazım olan bir değer olduğunu düşünüyoruz. Bilimin çok ilerlemesi, belirli alanlarda gelişmeyi sağlarken, insani ve vicdani açıdan her zaman yükselmek anlamına gelmez. Tarih, bu tür yanlışlara da tanık olmuştur. Örnek olarak nükleer teknoloji de neticede bilim ve teknolojinin eseridir. Sadece yüksek teknoloji gözüyle bakıldığı takdirde, bir kararla milyonların ölümüne yol açılabilir. Fakat, vicdani ve ahlaki boyutunu da içerdiğinde, insanlığın faydasına olmayacak uygulamalar yürürlüğe konulmamakla karşı karşıyadır. İnsanı yaşatacak, daha mutlu kılacak ve hayatına güzellikler katacak bilim ve teknolojinin, ahlakla mümkün olacağını düşündüğümüzden dolayı, mottomuzu böyle konumlandırdık” diye konuştu. 

‘Bilim insanlığın yazgısını belirleyen en önemli etken’ 

MÜSİAD Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hakan Altınay da bilim ve teknolojinin insanlığın ve de ülkelerin yazgısını belirleyen en önemli etken olduğunu söyledi. Türkiye’nin farklı katmanlarında yetkili temsilcilerin, bilim ve teknolojiye özen göstermelerinin, bu konuya sahip çıkmalarının değişimin bir göstergesi olduğunu anlatan Komisyon Başkanı Hakan Altınay, “Ulusal Bilim ve Teknoloji, Politika ve Stratejisi hazırlığının ve uygulanmasının ortak bir eyleme dönüştürülmesi ülkemizin başarısının bir ön koşulu olarak önümüzde duruyor” diye konuştu.

7 dalda ödül verildi

MÜSİAD, Bilim ve Teknoloji, Politika ve Strateji alanlarında yapılan değerlendirmeler sonucunda 7 ayrı dalda ödül dağıttı. Törende, ‘Bilim ve Teknoloji Politikalarının Gelişimine Katkı’ kategorisinde Mahmut Kiper, ‘Ulusal Teknolojinin Gelişimine Katkı’ kategorisinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve ‘Ar-Ge ve İnovasyonun Gelişimine Katkı’ kategorisinde de Türkiye İhracatçılar Meclisi ödüle layık görüldü. ‘Ulusal Teknolojinin Gelişimine Katkı’ kategorisinde Halil Tokel’in ödül aldığı törende, ‘Ar-Ge ve İnovasyonun Gelişimine Katkı’ kategorisinde Refik Üreyen, ‘Bilim ve Teknoloji Farkındalığı Oluşturma’ kategorisinde DÜNYA Gazetesi yazarı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu, ‘Yenilikçi Girişimci’ kategorisinde ise Dr. Cüneyd Fırat ödüllendirildi.