"İhracat desteği bölgesel üretime göre yenilenmeli"
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, “2014 yılında ihracat hedeflerine ulaşan 6 sektörden biri olan tarımgıda sektörlerine özel desteklere dönülmesi gerekiyor” dedi.
BELMA BAĞRIK
MERSİN - Türkiye’de yaş meyve ve sebze üretimindeki artışın ihracata hala yansımadığını ifade eden Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, “Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi çerçevesinde 2014 yılında ihracat hedefl erine ulaşan 6 sektörden biri olan tarım- gıda sektörlerine özel desteklere dönülmeli” dedi.
Türkiye’nin yaş meyve ve sebzede net ihracatçı bir ülke konumunda olduğunu ifade eden Kaya, AB’nin bazı Akdeniz ülkeleri hariç, meyve ve sebze alt sektöründe net ithalatçı olduğunu dile getirdi. Ancak Türkiye’nin aksine AB’de bu alt sektöre önemli ölçüde destek verildiğini vurgulayan Kaya, bu nedenle ihracat ile ilgili teşviklerin yeteri seviyelere yükseltilmesinin tarımsal ihracatın önündeki önemli dalgalanmaları engelleyeceğini belirtti. Kaya, özellikle tarımsal ihracat için üretim yeri izlenebilirlik sistemi kurulması ile bölgesel üretime ürün teşviki sağlanacağını anlatırken, “Türkiye’deki yaş meyve ve sebze ile narenciye üretimindeki artış ihracata hala yansımadı. Türkiye en çok ikili dış ticaret yaptığı 25 ülke içinden net ihracatçı olduğu Irak, İngiltere, Azerbaycan, Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve İsrail gibi 7 ülke sayısını arttırarak bu durumu lehine çevirmeli” diye konuştu.
Kaliteli üründe ihraç marka değeri yaratılamadığının altını çizen Kaya, Türk yaş meyve ve sebze endüstrisinin araştırma kuruluşları, yurt dışı pazarları ile üreticiler arasında bilgi akışını sağlayacak bir yayım hizmetinin olması gerektiğine dikkat çekti.
Devlet garantisi gerekiyor
Yurtiçinde, organize olmuş ve teknolojik yatırımlarını yapmış şirketlerin, yurtdışında ise sektörsel dış satım şirketlerinin desteklenmesi gerektiğini belirten Kaya, özetle şu ifadeleri kullandı: “2023 ihracat stratejisi hedefl eri çerçevesinde 2014 yılında 26 sektörden ihracat hedefl erine ulaşan 6 sektörden biri olan tarım-gıda sektörlerine 2023 hedefl erine ulaşması ve bu sektörlerin ihracatlarını her yıl ortalama yüzde 15.9 arttırarak yükselmeleri için bu sektörlere özel desteklere dönülmelidir. Ürünlerimizin devlet garantisinde ihraç edilmesine olanak sağlayacak uluslararası anlaşmalar yapılmalı. İhracat miktarlarını garanti altına alacak destek ofisleri kurulmalı. KDV iadelerinin de kesinlik kazanan gümrük çıkış beyannamelerinin ihracat bedeli üzerinden belirlenecek oranda avans olarak ihracatçıya ödenmeli."
Tarımsal ihracatın koordinasyonunda altyapı eksiklikleri giderilmeli
Türkiye ihracat içerisinde yüzde 13’ün üzerinde bir payı olan tarım sektörünün, ülke ekonomisi açısından önemli bir seviyede olduğunu kaydeden Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya sektörün, ülke nüfusunun zorunlu gıda maddeleri ihtiyacını karşılaması, sanayi sektörüne hammadde sağlaması, sanayi ürünlerine talep yaratması, ulusal gelir ve ihracata katkıları ile büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Kaya, “Tarsus’ta, bölgede ve ülkede tarımsal ihracatın geliştirilmesi, desteklenmesi, koordinasyonu, altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve beklenen katma değerin ülke ekonomisine sağlanmasına ivme kazandırılmasını bekliyoruz. Bu şekilde hedef pazara girilmesi, dış piyasadaki talebin hızlı ve zamanında karşılanabilmesi sağlanır" dedi.