"Tarımda istihdam en yüksek düzeye çıkacak"
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, mayısta tarımda toplamda işsizliğin 1,9 puan düştüğünü belirterek, "Yaz aylarıyla birlikte tarımda istihdam daha da artacak, temmuz ve ağustos aylarında en yüksek düzeyine çıkacak" dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın mayısta toplamda işsizliği 1,9 puan düşürdüğünü bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, martta 5 milyon 93 bin, nisanda 5 milyon 352 bin olan tarım sektöründeki istihdamın, mayısta 5 milyon 540 bine yükseldiğini belirtti.
Mart ayının ikinci yarısından sonra tarımda istihdamın yoğun olduğu döneme girildiğine dikkati çeken Bayraktar, "Yaz aylarıyla birlikte tarımda istihdam daha da artacak, temmuz ve ağustos aylarında en yüksek düzeyine çıkacak. Daha sonra yeniden azalacak, ocak ve şubat aylarında en alt düzeye inecek." değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, tarımın ülke ekonomisine önemli katkı yaptığına işaret ederek, "Mayıs ayında tarım, toplamda işsizliği 1,9 puan düşürerek yüzde 9,4 ile tek haneye çekti. Tarım, erkeklerde işsizliği yüzde 9,8’den yüzde 8,6’ya, kadınlarda ise yüzde 14,9’dan 11,2’ye indirdi." ifadelerini kullandı.
Bayraktar, mayıs ayında tarımın 2 milyon 996 bin erkek, 2 milyon 544 bin kadına iş ve aş yarattığını, çalışan erkeklerin yüzde 15,6’sının, çalışan kadınların yüzde 29,4’ünün tarımda istihdam edildiğini vurguladı.
"Sorun tüketicide, markette"
Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarındaki artışın temmuzda yüzde 0,43 gerilediğine, gıda ve alkolsüz içeceklerde temmuz enflasyonunun yüzde 3,15, genel TÜFE'nin yüzde 1,16 arttığına dikkati çekti.
Tarımda üretici enflasyonunun, gıdadaki tüketici enflasyonunun 3,58 puan altında kaldığına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Tarımda üretici fiyatlarının, üretimdeki artışların yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düştüğü aylardayız. Nitekim, üretici fiyatları temmuzda geriledi. Buna rağmen tüketici enflasyonunun düşmediğini görüyoruz. Üretici makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor, sorun tüketicide, markette. Enflasyonun sorumlusu üretici değil. Sorunu tarlada değil, markete kadar olan süreçte aramak gerekir. Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5'e katlanıyorsa, bundan hem çiftçi hem de tüketici kaybediyor, mağdur oluyor."
Bayraktar, her ay kamuoyuna duyurdukları üretici market fiyat araştırmasına dikkati çekerek, "En son, temmuzda tarladan markete elma 5,2 kat, patates 4,8, kuru incir ve kuru kayısı 4,1 kata çıkan fiyatlarla tüketiciye satıldığını tespit ettik. Üreticide 60 kuruş olan elma, markette 3 lira 13 kuruşa satıldı." ifadesini kullandı.