"Taşeronlaşma Türkiye'nin büyük bir ayıbı"
Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Alemdar, taşeronlaşmanın Türkiye'nin bir ayıbı olduğunu söyledi
ANTALYA - Türkiye Kooperatif Ticaret Eğitim ve Büro İşçileri Sendikası (Koop-İş) Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, taşeronlaşmanın, Türkiye'nin büyük bir ayıbı olduğunu belirterek, "Bakanlığın taşeronlaşmayla ilgili yaptığı düzenlemeler, bu sorunun ortadan kalkmasını sağlayacaksa biz buna destek vermeye hazırız" dedi.
Alemdar, Porto Bello Otel'de düzenlenen Koop-İş Antalya Şubesi'nin 1. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 2010 yılında üye azlığı nedeniyle kapanan şubenin, 2013 yılının Eylül ayında üye sayısının bin 300'ü geçmesiyle yeniden açıldığını söyledi.
Koop-İş Sendikası'nı hızla büyüttüklerini anlatan Eyüp Alemdar, büyük hedeflere ulaşmak için çok çalışmak gerektiğini belirtti. Koop-İş Sendikası'nın değişmekte ve gelişmekte olduğuna işaret eden Alemdar, Türkiye'nin de değişim içinde olduğunu, daha önce tartışılması akıllardan bile geçmeyen konuların tartışılır hale geldiğini ifade etti.
Türkiye'de son günlerde siyasi bir kriz yaşandığına dikkati çeken Alemdar, ayrışmaları ve kamplaşmaları derinleştiren gelişmelerin toplumsal barışı ve istikrarı tehdit ettiğini kaydetti. Alemdar, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz süreçten çıkmak için yolsuzluk ve paralel devlet iddialarının üzerine kararlılıkla gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Alemdar, Türkiye'de siyasi krizlerin ekonomik krize dönüştüğünü, bu ekonomik krizlerin bedelini de çalışanların ödediğini dile getirdi.
Taşeronlaşma
Çalışma hayatının gündemindeki en önemli konunun taşeronlaşma sorunu olduğunun altını çizen Alemdar, şöyle konuştu:
"Taşeronlaşma, Türkiye'nin büyük bir ayıbıdır. Bakanlığın taşeronlaşmayla ilgili yaptığı düzenlemeler, bu sorunun ortadan kalkmasını sağlayacaksa, biz buna destek vermeye hazırız. Bu düzenlemeye, diğer taraftan bir hak kaybı olmaması koşuluyla destek verebiliriz. Taşeronlaşmanın artık Türkiye'nin gündeminden tamamen kalkmasını istiyoruz."
Sendikal vizyon ve örgütlenme stratejisinin yeni işçi profiline göre yeniden belirlenmesi gerektiğini de belirten Alemdar, sosyal medyanın da etkin kullanılmasının önemine işaret etti. Alemdar, yeni sürece ayak uydurma çağrısında bulunarak, "Artık eski yöntemlerle sendikacılık yapamayız. Artık karşımızda sadece devletin bürokratları yok. Babadan kalma yöntemlerle davranan işverenler de yok. Karşımızda eğitimli, bilgili, kendine güvenen, çağın gereklerini yerine getiren işverenler var. Sendikacılar kendilerini bu nedenle geliştirmeli ve yenilemelidir. Bunları yapamıyorlarsa yerlerini yapacak, heyecanlı kişilere bırakmalıdır" dedi.