“SGK prim yapılandırmasında 28 Şubat son gün”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca ve İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen’in katıldığı bir toplantıyla, üyelerini bilgilendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - İş dünyasını ilgilendiren güncel gelişmelerle alakalı üyelerini bilgilendirmeyi önemseyen MÜSİAD Bursa Şubesi, bu kapsamda kentin iki önemli bürokratını ağırladığı bir toplantı düzenledi. İş dünyasını yakından ilgilendiren, SGK ve İŞKUR kurumlarının son gelişmelerinin konuşulduğu toplantıya; MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay ve MÜSİAD Bursa Şubesi Önceki Dönem Başkanı Mustafa Gürses’in yanı sıra çok sayıda MÜSİAD üyesi ve iş dünyası yöneticileri katıldı.

Toplantıda konuşan SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca yeni teşviklerden ve yapılandırmalar hakkında bilgi verdi. Bazı teşviklerin çok önemli olduğunu ancak yeterli derecede bilinmediğinden başvurularının çok az olduğunu ifade eden Karaca, “İşsizlik ödeneği alanlarla ilgili bir istihdam desteği var. Çok önemli bir teşvik olmasına rağmen Bursa’da bu teşviki kullanan 5 işyeri bile yoktur. Teşvik şu şekilde: İşsizlik maaşı alan bir kişiyi işe alırsanız, burada sadece yüzde 1’lik primini ödüyorsunuz. İşveren, işsizlik sigortasından maaş alan kişiyi işe aldı ve 7 ay daha işsizlik sigortasından maaş alma hakkı var. Bu kişiyi, 7 ay boyunca sadece yüzde 1 prim ödeyerek çalıştırabilirsiniz. Yani asgari ücretle çalıştırdığınız bir kişinin sadece 20 lirasını prim olarak ödüyorsunuz” dedi. SGK prim borcu ile ilgili bir yapılandırma geldiğini de hatırlatan Karaca, yapılandırmanın son gününün ise 28 Şubat olduğunu bildirdi.

Toplantının ikinci bölümünde konuşan İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen de, iş gücü piyasası araştırmasından, iş gücü eğitim programına kadar önemli konulara değindi.
2018’de yapılan İşgücü Piyasa Araştırması’ndan bahseden Türkmen şunları söyledi: “Bu araştırmaya göre, işverenlerin yüzde 46’sının eleman teminin güçlük çektiği tespit edilmiştir. Temininde güçlük çekilen meslekler arasında ilk 5’te; makineci (dikiş), dokumacı, iş makineleri operatörü, gazaltı kaynakçısı ve garson yer almaktadır. İşverenlerimize, bu mesleklerin temininde neden güçlük çekiliyor diye sorduğumuzda ise şu cevaplarla karşılaştık: Gerekli mesleki beceriye sahip eleman yok (yüzde 72,3), bu meslekte işe başvuru yok (yüzde 58,9), yeterli iş tecrübesine sahip değil (yüzde 57,1), çalışma ortamı ve koşulları beğenilmiyor (yüzde 21), talep edilen ücret yüksek (19,7).”

Bu sorunları bazı aktif programlarla çözmeye çalıştıklarını söyleyen Türkmen, İşbaşı Eğitim Programı ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Geleceğin mesleklerini desteklediklerini de ifade eden Türkmen, bu meslekleri şöyle sıraladı: “Animasyon programcısı, arge elemanı, bilgi güvenlik uzmanı, bilgisayar oyunları programcısı, bulut bilişim uzmanı, dijital adli tıp uzmanı, endüstriyel tasarım mühendisliği, mikroişlem tasarımcısı, sosyal medya uzmanı, veri tabanı yöneticisi, yazılım mühendisi gibi meslekleri geleceğin mesleği olarak görüyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir