Sürpriz zafer iş dünyasında olumlu karşılandı

ABD’de başkanlık seçimlerini Trump’ın kazanması iş dünyasında genellikle olumlu karşılandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de başkanlık seçimlerini sürpriz bir şekilde işadamı Donald Trump'ın kazanmasının ardından iş dünyasından gelen ilk yorumlar olumlu yönde oldu.

İşadamlarının görüşleri şöyle:

► İşadamı bakışıyla hareket edecek

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “ABD seçimlerinin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki de Trump’ın Çin’e karşı önlem alacağını söylediğini hatırlatarak şu yorumu yaptı: “Türkiye açısından sorun yaratacağını sanmıyorum. Clinton’a göre, Tükiye’ye daha yakın görünüyor. Clinton’ın Ortadoğu politikası daha uç noktaydı. Trump’ın ‘Rusya ile görüşebiliriz’ demesi bile iyi bir nokta.”İSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar ise, “ABD’de her şey o kadar yerleşmiş ki kimin başkan olduğunun çok da farkı yok. Bizim işimize bakmamız lazım. Clinton’ın Ortadoğu söylemleri çok rahatsız ediyordu. Trump çok fazla karışmayacak gibi. Bundan memnunuz. Trump bir işadamı bakışıyla hareket edecek” sözleriyle gündemi yorumladı.

► Reformları yaparsa insanlık rahatlayacak

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesini olumlu bulduğunu belirterek görüşlerini şöyle açıkladı: “Trump’ın ortaya çıkışı derin bir sorunun yansıması. Halk bu sistemin kendi lehine çalışmadığını düşünüyor. Bu nedenle böyle aykırı görünen bir adaya oy verdiler. Çok yakın bir geçmişte dünyada bütün sorunların çözüldüğünü düşünüyorduk. Sovyetler Birliği yıkılmış doğu bloku çökmüştü. Demokrasi artı serbest piyasanın artık insanların bütün sorunlarını çözecek diye düşünüyorduk bunun olmadığının ilk işareti 11 Eylül 2002’de geldi. Galiba işler fena halde ters gidiyor diye düşündük. Bugünkü dünya düzeninde demokrasi ve serbest piyasa sisteminin sorunu çözemediğine dair işaretleri net şekilde görülüyor. İnsanlar sistemde bir reform beklentisi içinde, Trump bu reformları yapabilir mi yapamaz mı bunu bilmiyoruz. Bazı tahminlerimiz var ama kesin olarak bunu hiç kimse bilmiyor. Eğer yapabilirse insanlık biraz daha rahat bir düzene kavuşacak, yapamazsa yapamayacağını vaad eden seçmenlere oy vermenin de yanlış olduğunu belki anlayacak diye düşünüyorum. Eğer Hillary Clinton kazansaydı tamamen kurulu düzenin bir adayı olarak bu reformları yapma şansı çok düşüktü diye düşünüyorum.”

► ‘Dış ticaretimizde sapma olmaz'

Türkiye’de yatırımları bulunan Amerika merkezli şirketlerin de üye olduğu Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi (ATBD Council) Başkanı Uğur Terzioğlu, her ne kadar Trump’ın dış ticaret konusunda nasıl bir yol seçeceğini tam olarak bilmeseler de ABD’de oturmuş bir sistemin olduğunu, bu yüzden ekonomik ilişkilerde en küçük bir gerileme olmayacağını vurguladı. ABD başkanlık seçimlerini değerlendiren Terzioğlu, Trump gibi Cumhuriyetçi Parti’den başkan seçilen Ronald Reagen dönemini hatırlatarak, o dönemde Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerde altın çağın yaşandığını vurguladı. İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin geçmişinin çok eski yıllara dayandığını belirten Terzioğlu, bundan her hangi bir sapma beklemediklerini, hatta dış ticaretimizde ciddi artışın gerçekleşebileceğini dile getirdi.Amerikalı şirketlerin hiçbir zaman seçim sonuçlarına göre hareket etmediklerini söyleyen Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:“Amerikalı şirketlerin yurtdışına yatırım planları aynı şekilde sürer. Bu konuda da Türkiye onlar açısından yatırım yapılabilir bir ülke. Nitekim başta sağlık sektörü olmak üzere ABD’li birçok firma Türkiye’de yatırım yapmayı veya var olan yatırımlarını artırmayı düşünüyor. Trump’ın kendisinin İstanbul’da ‘Trump Towers’ ismiyle iş merkezi var. Diğer taraftan bizim firmalarımız son dönemde ABD pazarlarında daha aktif olmaya başladılar. Amerikalı tüketiciler Türk markalarına ve Türkiye’de üretilen ürünlere sempati duyuyorlar. Bu dönemi ABD pazarını eyalet bazında düşünüp, farklı ürünlerle daha fazla ağırlık vereceğimiz bir dönem olarak değerlendirmeliyiz.”Bu arada tüm dünya için sürpriz olan seçim sonucunu New York’tan yayın yapan haber portalı Turkishny’in sahibi Rıdvan Sezer’in bildiğine dikkat çeken Terzioğlu, Sezer’in bu seçim sonucunu AK Parti’nin 2002 yılında kazandığı seçimlere benzettiğini vurguladı.

► ‘Türkiye artık masaya daha güçlü oturacak'

Trump’un seçilmesiyle birlikte Türk- ABD ilişkilerinde yeni bir sürece girildiğini belirten DEİK Türk-Irak İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Değer, Türkiye’nin artık bölge gelişmelerine ilişkin masaya daha güçlü oturacağını söyledi.Türkiye’nin izlediği Suriye ve Irak politikalarının çok doğru olduğunu belirten Değer, “Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin dışında kalma lüksü olmadığı gibi, binlerce kilometre uzaktan gelip de Türkiye’yi dışlamak abesle iştigaldir” diye konuştu. ABD’nin Türkiye’de görev yapan bürokratlarının da değişmesini beklediğini dile getiren Abdullah Değer, “Türkiye ile ilişkilere önem veren, daha iyi işbirliği yapacak kişilerin gelmesini bekliyorum” diye konuştu.

► ‘Trump, Erdoğan'ın izlediği strateji ile kazandı'

İçanadolu Genç İşadamları Federasyonu (İÇGİAF) Başkanı Fatma Semiz, ABD’de gerçekleştirilen tarihi seçimi kazanan Donald Trump’un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın izlediği stratejinin benzerini uygulayarak seçimi kazandığını söyledi. Çeşitli dönemlerde ABD’ye yaptığı ziyaretlerde Trump’un kazanacağını gözlemlediğine dikkat çeken Semiz, büyük sermaye gruplarının Clinton’u desteklemesine karşılık, Trump’un işsizlerin, yoksulların ve der gelirlilerin umut bağladığı bir figür olarak ortaya çıktığını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir