Tarsus iş dünyası, tarımsal sanayi için ortak şirket kuracak

Tarsus iş dünyası katma değerli ürünlerle ilçenin tarımsal gelişimini hızlandırmak için çok ortaklı bir şirket kurmayı planlıyor. İş çevreleri özellikle Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu tatlı mısır alanına yoğunlaşmak istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, ilçede tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek istediklerini belirterek, “Yatırımcıları Tarsus’a davet ediyoruz. Beklenen yatırımcı gelmezse STK’larla Tarsus Ortak Yatırım Şirketi kurup hep çok ortaklı bir yapıyla üretime başlayacağız”dedi. 

Tarsus’ta yetişen patlıcanın dondurulmuş ya da konserve olarak da satılması gerektiğini kaydeden Koçak, “Ortak girişim çabalarımız olacak. Tüm odalar birlikte hareket edersek güçlü olacağımızın farkındayız. Tarsus tüm ürünlerin turfanda yetiştiği bir bölge. Bu nedenle ilçeye yatırım yapacak olan girişimci hammaddeye yakın olacak, nakliye avantajı sağlayacak. Pazar sıkıntısı da yok. Örneğin biz kuracağımız çok ortaklı şirketle bu alanda üretim yapan büyük şirketlerle anlaşma yapıp onlar adına üretim yapmayı planlıyoruz. Sözleşmeli üretim modeline geçip pazar sorununu da ortadan kaldıracağız” diye konuştu. 

Komşu ülkelerdeki iç karışıklıkların Tarsus’a yabancı yatırım çekilmesinin önünde engel olduğunu savunan Koçak, “En kısa sürede bu sorunların aşılmasını umut ediyoruz. Türkiye’nin tatlı mısır ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’ını ithalatla karşılanıyor. Tüm dünyada 300 bin dönüm arazide mısır yetişirken, Tarsus’ta tek başına 500 bin dönümde mısır yetişiyor. Sanayi tipi 50 kuruşluk mısır yerine 1,5 TL’lik tatlı mısır üretip sanayisini geliştirsek, koçanıyla satmak yerine konservesini yaparsak ithalatın önüne geçtiğimiz gibi ihracata da başlarız” şeklinde konuştu. Popcorn ithalatının önüne geçildiğini, tatlı mısırda da benzer bir gelişmenin yaşanabileceğini kaydeden Koçak, “Bölgede tarım ve sanayiyi birbirinden ayırmak mümkün değil. Yem için her türlü hammadde var ama yem fabrikası yok” dedi. 

Tarsus’un elektronik veri tabanını oluşturmaya başladık 
Tarsus Ticaret Odası olarak Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan aldıkları destekle Tarsus’un elektronik veri tabanını oluşturmaya başladıklarını belirten Koçak, “12 aylık bir proje ancak 8-9 ayda tamamlamayı hedefliyoruz. Bu projede bölgedeki üniversitelerden birisiyle ortak çalışmayı planlıyoruz. Elimizdeki gücü iyi tespit edip ona göre bölgemize çekmeye çalışacağız” dedi.

Oda başkanları ile ortak hareket edeceğiz 
Tarsus’un turizm potansiyelinin çok büyük olduğunu ifade eden Ruhi Koçak, “Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü bölgemizde proje yürütüyor. Gözlükule Höyüğü'nde kazı yapıyorlar. Yapılan kazılarda her yarım metre aralıkta binlerce yıllık eserler çıkıyor. İlçemiz, kesintisiz yaşamın sürdüğü dünyadaki en eski yerleşim yeri olarak gösteriliyor. Çukurova Bölgesel Havalimanı ve Kazanlı Kıyı Şeridi projeleri durdu. Adana ve Mersin oda başkanlarıyla sesimizi Ankara’ya ortak duyurma kararı aldık. Önümüzdeki günlerde lobi faaliyetlerine başlayacağız.Kazanlı tamamlanacak ki konaklama sorunu ortadan kalksın, yeni yatırım gelsin. Şu anda 2 otobüs turist gelse yatacak yer yok. Bu nedenle günü birlik geliyorlar ve esnafımız kazanamıyor. Oysa Tarsus günlerce gezilebilir" diye konuştu..