TOBB Başkanı: İşsizliğin çözümü girişimcilikte

Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu sorunun çözümünün girişimcilikte olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin önündeki en önemli sorunun işsizlik olacağını belirterek, "Bu sorunun çözümü de girişimcilikte" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Burdur Valisi Hasan Kürklü'yü makamında ziyaret ederek, bir süre sohbet etti. Ziyaretin ardından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Konferans Salonu'na geçen Hisarcıklıoğlu, kendisine fahri doktora unvanı verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. 

Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un büyük bir düşünür, bir cesaret sahibi ve vatansever olduğunu söyledi. Ersoy'un en büyük eseri olan Safahat'ın büyük bir "kişisel gelişim kitabı" olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Türk dünyasına katkı sağlamış Mehmet Akif'in yayınlanmış ve yayınlanmamış bütün külliyatını toplayarak kitap haline getirdiklerini anlattı.

Burdur'a öğretim üyelerinden "girişimci öğrenci" yetiştirmelerini istemek için geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Zengin olmak istiyoruz. Bugün 78 milyon zengin olmak istiyoruz. Aranızda 'Zengin olmak istemiyorum' diyen var mı? Ülkenin zengin olmasının yolu, tek bir yerden geçiyor. Girişimci olun, girişimci yetiştirin" diye konuştu.

Ortalama bir girişimcinin 10 kişiye istihdam sağladığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"10 kişiyi karnı tok, sırtı pek yapıyor. Bu müthiş bir şey. Türkiye'nin önündeki en önemli sorun işsizlik olacaktır. Bu sorunun çözümü de girişimcilikte. Türkiye'de her yıl 900 bin kişi istihdam nüfusuna katılıyor. Türkiye, bunlara iş bulmak zorunda. Bunu nasıl bulacaksınız? Üniversiteler mezun veriyor, meslek okulları, liselerden mezun olanlar var. Bunlara nasıl iş bulacaksınız? Bunu ancak girişimciler yapar. Girişimci yetiştirmezsek geleceğimizdeki en büyük mutsuzluk işsizlik olacaktır."

'Başarılı olmak için önce hayal etmek gerekir'

İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya ve Japonya'nın ağır bir yenilgi almasına rağmen, kısa sürede dünyanın önemli ekonomik güçleri arasında yer almasında girişimcilerin önemli rolü olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin de ilk kez 35 yıl önce müteşebbis ruhunu keşfettiğini kaydetti. Başarılı olabilmek için bazı şeylerin gerekli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: 

"Başarılı olmak için önce hayal etmek gerekir. Hayal olmayınca hiçbir şey olmaz. Hezarfen Ahmed Çelebi, hayal etmese uçabilir miydi? Kristof Kolomb, hayal etmese Amerika'yı keşfedebilir miydi? İşin başı hayaldir. Ama hayal yeterli değildir. Girişimci olmak için hedef koymak lazım. Hedefsiz gemiye rüzgar yardım etmez. Hedefi çok büyük koymanız lazım. Hedef de yeterli değildir, çalışmak da lazım. Çalışmadan olmaz. Cristiano Ronaldo'yu biliyorsunuz. Dünyanın en büyük iki futbolcusundan biri. Büyük yetenek ama buna rağmen günde 12 saat antrenman yapıyor. Bizde de ona benzer yetenek var. O da Sergen. Belki Sergen, yetenekte Ronaldo'dan daha üstündü. Ama Sergen tembeldi. Başarı için çalışmak gerekir. Allah hiçbir şeyin karşılığını bedavadan vermez. Yetenek varsa çalışman gerekir. Ya Ronaldo ya Sergen oluyorsun. Onun için çalışmak gerekir." 

Burdur Valisi Hasan Kürklü ise TOBB'un katkılarıyla Burdur'a yeni bir okul kazandırmak istediklerini söyledi. Üniversitelerin şehirler için önemli olduğunu ifade eden Kürklü, MAKÜ'nün yeni kurulmasına rağmen büyük atılımlar kaydettiğini anlattı.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz da doktora unvanının Hisarcıklıoğlu'na, eğitime yapmış olduğu katkılardan dolayı, senato kararıyla verildiğini bildirdi. TOBB'un iş dünyasının en büyük destekçisi olduğunu, toplam istihdamın büyük bir kısmını temsil ettiğini belirten Korkmaz, TOBB denilince de Hisarcıklıoğlu'nun akla geldiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Korkmaz, Hisarcıklıoğlu'na fahri doktora belgesi verdi ve cübbe giydirdi.

Hisarcıklıoğlu, Vali Kürklü, Rektör Korkmaz ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, törenin ardından MAKÜ içinde kurulan Burdur Gelişim Enstitüsü'nün açılışını yaptı.