TOBB Hindistan'da iki iş birliği anlaşmasına imza attı

TOBB, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) ve Hindistan Sanayi Konfederasyonu (CII) ile iş birliği anlaşması imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) ve Çalışma Komitesi, Hindistan Sanayi Konfederasyonu (CII) ile iş birliği anlaşması imzaladı. 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetin Hindistan ziyareti sırasında imza altına alınan anlaşmalarla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amaçlanıyor. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, FICCI ile yapılan Çalışma Komitesi anlaşmasının imza töreninde yaptığı konuşmada, kurumlar arası güçlü iş birliğini artırmak için önemli fırsatlar bulunduğunu ifade etti. 

Türkiye-Hindistan Çalışma Komitesi'nin kurulmasının iyi bir başlangıç olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Üç ay içinde eylem planımızı hazırlamalıyız. Anlaşma doğrultusunda size ekonominin her alanında işbirliğini sunuyoruz. Özellikle kadın girişimcilik konusunda işbirliği gerektiğine inanıyoruz. Biz 7 bin üyeli en büyük iş kadınları konseyine sahibiz. Burada büyük bir potansiyel görüyorum. Hem Hindistan ve Türkiye önemli avantajlara sahip" dedi.  

Hindistan'ın dünyanın en önemli gelişmekte olan ülkelerden biri olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin de Avrupa ve Orta Doğu'da en hızlı büyüyen ekonomi olduğuna dikkati çekti.  

Hisarcıklıoğlu, genç nüfusu, artan gelir düzeyi, demokratik sistemi, güçlü serbest piyasa ekonomisi ve büyüme potansiyeline sahip Türkiye'nin birçok sektörde pek çok olanak sunduğunu dile getirdi.  

Orta Doğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Orta Asya hinterlandında Hintli ortaklarla iş birlikleri yapabileceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin İtalya'dan Hindistan'a kadar olan bölgenin en büyük üretim üssü haline geldiğini söyledi.  

Hindistan ve Türkiye arasındaki ticaret rakamlarının gerçek potansiyelini yansıtmadığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:  

"Hindistan'ın yaklaşık 470 milyar dolarlık ithalatı dikkate alındığında, Türk ihracatçılar Hindistan'a sadece 586 milyon dolar düzeyinde ihracat yapıyor. Bu, Türkiye ve Hindistan iş çevreleri arasındaki ilgi ve bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Ancak, bu sorunun üstesinden kolayca gelebiliriz. Çözüm sürekli ve etkin iletişimdir. Türkiye ve Hindistan Asya'nın yükselen ekonomileri olarak aynı noktada bulunuyor. Her ikisi de enerji bağımlı ve dünyanın çeşitli bölgelerinde özellikle de Orta Asya'da aynı ilgi alanlarını paylaşıyorlar. Ekonomik iş birliği alanlarımızı derinleştirmemiz bunun için gereklidir. Biz FICCI ve TOBB arasındaki Türk-Hint Çalışma Komitesi'yle de bunu istiyoruz." 

İki ülkenin de G20'nin önemli ülkeleri olmasınında da bir başka iş birliği alanı oluşturduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, mevcut birçok küresel sorunun küresel işbirliğiyle çözülebileceğini ifade etti.  

G20'nin küreselleşmenin geleceği için önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bu platformalarda daha güçlü olmalıyız. Buraya da bunun için geldim. B20'de daha güçlü iş toplulukları oluşturmak için birbirimize daha fazla bağlı olmak zorundayız. B20 Başkanı olarak, biz B20 konularında FICCI ile çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı. 

'İş birliğini küresel platformlarda da artırmalıyız'

Hisarcıklıoğlu, Hindistan Sanayi Konfederasyonu'nun (CII ) ile CII Genel Kurulu'nda imzaladığı iş birliği anlaşması ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın refakatinde gerçekleştirildi. 

Bu anlaşmalarla amaçlarının ikili ekonomik ilişkileri canlandırmak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "470 milyar dolar ithalat yapan, 1,2 milyar insanın yaşadığı Hindistan'a sadece 500 milyon dolar civarında ihracat yapıyoruz. Kısa vadede hedefimiz bunu 10 katına çıkarmak olmalı. Bunun için Hindistan'ın en güçlü iki iş örgütü ile anlaşma imzaladık. Heyetler arası ziyaretlerle iki ülkenin potansiyelini hayata geçireceğiz" dedi. 

Türkiye ve Hindistan arasındaki iş birliğinin sadece ikili ilişkilerde değil küresel platformlarda da artırılması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, küresel ekonominin mevcut sorunlarını G20 gibi platformlarda çözmek ve daha kapsayıcı bir çerçeve oluşturmanın önemine değindi. 

Türkiye'nin G20 ve B20 başkanlıklarında da bunu hedeflediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bunun yükselmekte ve gelişmekte olan pazarların bir mirası olmasını umduklarını dile getirdi.  

Gelişmekte olan piyasaların dünyanın ekonomik üretiminin ve büyümenin ana kaynağı haline geldiğine değinen Hisarcıklıoğlu, ancak politika geliştirme konusunda gelişmekte olan ülkelerin iş çevrelerinin sesinin çok zayıf olduğunu, bu nedenle B20 olarak bu yıl gelişmekte olan ekonomilerde bölgesel danışma forumları başladıklarını ifade etti.  

Hisarcıklıoğlu, bu forumların amacının, gelişmekte olan G20 ekonomilerini B20 süreçlerine daha fazla dahil etmek ve G20 üyesi olmayan ülkelerin görüşlerini almak olduğunu söyledi. 

 İş dünyasının üyeleri olarak, ülkeleri, G20 ve G20 üyesi olmayan şeklinde ikiye bölmek istemediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, kapsayıcı büyüme ve iş gündeminin KOBİ'ler için çok önemli olduğunu kaydetti.  

B20'nin KOBİ'ler için önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ICC ve TOBB iş birliğinde kurulan Dünya KOBİ Forumu'nun küresel ölçekte KOBİ'lerin sesi olacağını söyledi.