TÜGİAD, Güneydoğu'lulara girişimcilik eğitimi veriyor

TÜGİAD, GÜNGİAD ve Dicle Üniversitesi ile hazırladığı projeyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde girişimcilik kültürünün geliştirilmesi için gençlere eğitim veriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) ve Dicle Üniversitesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde girişimcilik kültürünü geliştirmek için gençlere eğitim veriyor.

Girişimcilik eğitimlerinin başlaması nedeniyle Diyarbakır Green Park Otel'de basın toplantısı düzenleyen TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, ülke çapında girişimcilik çalışmaları yürüttüklerini belirterek, G20 ülkelerinin yer aldığı Genç Girişimciler İttifakı'nda Türkiye'yi temsil eden TÜGİAD'ın 2015 yılında başkanlığı devralacağını söyledi.

Ekonomide son dönemlerde sadece finansal sektörün sorunlarının dillendirildiği, reel sektörün gözardı edildiğini bildiren Yücelen, kaynak paylaşımının önemine değindi.  

"Eğer reel sektör yenilikçilikten uzaklaşır ve ortalama bir gelir kazanmaya başlarsa bu ekonomi eninde sonunda durmaya ve bir yerde tökezlemeye mahkum olur" ifadesini kullanan Yücelen, şöyle konuştu:

"Orta gelir tuzağında sadece 10 bin dolarlık milli gelirle sıkışmayı özetleyemeyiz. Ortaya yeni bir şey koymayan bu insanların aslında başka işler kötüye giderken veya gelecek için umut vermezken 'aman istikrarım iyidir, benim için böyle devam etsin' gibi düşüncelerle gelecek olan olumsuzluğu önemseme gibi bir durum söz konusudur. Bu gerçekten bir zihniyet tuzağıdır."

Yücelen, son dönemlerde insanların müteşebbislikten vazgeçtiğini ifade ederek, "İhracatımızın değeri kilogram başına sadece 1,5 dolar, bunu nasıl artırabileceğimizi düşünmeliyiz" dedi.

"Umudumuzu yitirmedik, bundan sonra da asla yitirmeyeceğiz"

GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması için şartları iyileştirecek düzenlemelerin yapılmasını isteyerek, yeni yatırımların oluşması için girişimcilere sağlanan desteğin artırılması gerektiğini kaydetti.

"Bugüne kadar yaşanan sıkıntılara rağmen umudumuzu yitirmedik, bundan sonra da asla yitirmeyeceğiz" diyen Akbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çünkü güzel şeyler olacak, güzel günler yaşayacağız. Her şeye rağmen bölgemize büyük bir ilgi var. Bölgemize yatırım yapmak için OSB'lerde yüzlerce yerli ve yabancı yatırımcı sıra bekliyor.  Hepimizin ortak umudu ve ortak hedefi, bölgemizin ve şehrimizin, pastadan hak ettiği payı alması ve adaletsizliklerin ortadan kaldırılmasıdır. Bugün uygulamaya geçirilecek olan proje sayesinde çok sayıda gencimiz girişimcilik konusunda eğitim alacak. Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri tarafından bilgilendirilecek gençlerimizin birkaç yıl sonra önemli girişimciler olacağına inancımız tamdır."

Elektrik kesintileri  

Başkan Akbal, bölgedeki elektrik kesintilerinin esnaf, çiftçi ve üreticileri büyük sıkıntıya soktuğunu kaydederek, "Elektrik kesintilerine neden olarak, kaçak kullanım gösteriliyor. Oysa Türkiye'nin ürettiği enerjinin yüzde 10'unu kadar kaçak kullanan İstanbul'da neden kesinti yapılmıyor" diye konuştu.

G20 YEA Genç Girişimciler İttifakı Güney Kore Başkanı Michael Lee de ekonomik büyüme için yeni iş alanlarının oluşuturulması gerektiğini vurgulayarak, bunun da yeni girişimciler tarafından sağlanacak yatırımlarla gerçekleştirilebileceğini söyledi.