Türk Metal örnek sözleşmeyi kutladı

Türk Metal Sendikası, DÜNYA Gazetesi Muhabiri Mehmet Kaya’ya sözleşme sürecinde katkısı bulunmasından dolayı teşekkür plaketi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Metal Sendikası, kuruluşunun 55. yılını ve metal işkolunda yüzde 26,3’lere kadar ücret artışı sağlayan sözleşmeye katkı verenlere de teşekkür plaketinin verdiği “Emek Dostları Ödül Törenini” gerçekleştirdi.

Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, metal işkolundaki sözleşmenin örnek olması gerektiğini söyledi. Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak da sözleşmeyi “yüz yılın sözleşmesi” olarak niteleyerek, bilimsel temelli ve hakça bir sözleşme imzalandığını belirtti.

Törende aralarında DÜNYA Gazetesi Muhabiri Mehmet Kaya’nın da bulunduğu, sözleşme sürecinde katkısı bulunan gazetecilere ve akademisyenlere teşekkür plaketi verildi. Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem, Türk İş Başkanı Ergün Atalay, Türk İş Yönetim Kurlu Üyesi Eyüp Alemdar, MESS Yönetim Kurulu Başkanvekili Özgür Burak Akkol, MESS Genel Sekreteri Özgür Barut, sendikacılar, bürokratlar ve metal işkolunda faaliyet gösteren şirket temsilcileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Sendikal tarihe, çalışma hayatı tarihine hem kazanımlarıyla hem elde edilen mali ve sosyal haklarıyla geçmiş bir sözleşmedir. Amacımız, temennimiz tüm çalışanlarımızın hayat standartlarını daha da artırmak. Bu anlamda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi. Sarıeroğlu, sendikal açıdan hazırlanışı ve müzakeresi ile sözleşmenin örnek niteliği taşıdığının altını çizdi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da sendika bünyesinde kurdukları araştırma merkezinin sözleşme görüşme öncesi bilimsel temelli bir çalışma yaptığını, tarafsız, profesyonel şirketlere iki ayrı anket yaptırarak işçinin beklentisini aldıklarını belirterek, hazırlık süreci ve müzakerelerle örneği olmayan bir sözleşmenin yapıldığını anlattı. Sözleşmeyi bu nitelikleri ve yüksek artış sağlanması nedeniyle, “yüzyılın sözleşmesi” olarak niteleyen Pevrul Kavlak, grev erteleme kararına rağmen işçilerin her türlü meşru ve yasal hakkını kullanmaktaki kararlılığının başarının ana nedeni olduğunu vurguladı. İşçilerin eylemliliklerinde hiçbir güvenlik sorunu yaratmadan kararlılığını vurguladığını belirten Pevrul Kavlak, “İşyeri temsilcilerimiz aracılığı ile taslakta yer alan bütün maddeleri tek tek üyelerimize onaylattık. Taslağımızda, üyelerimizin onayı olmayan bir virgül bile yer almadı. Bu bir ilktir. Sendikal mücadele tarihinde de toplu sözleşmeler tarihinde de bir ilktir. O nedenle hazırlanış bakımından bu sözleşme yüzyılın sözleşmesidir” dedi.

Çalışma hayatına katkı verenler unutulmadı

Türk Metal Emek Dostları Ödül Törenini’nde, çalışma hayatına katkı veren bilim insanları Toker Dereli, Aziz Konukman, Ufuk Aydın, Seyhan Erdoğdu, Nizamettin Aktay, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’ne teşekkür plaketleri verildi. Sözleşme sürecinde haberleriyle katkı veren aralarında DÜNYA Gazetesi Muhabiri Mehmet Kaya’nın da bulunduğu gazeteciler Özcan Yıldırım, Erdal Şahan, Tarık Tekgözli, Ahmet Kıvanç, Feridun Eyüpoğlu, Erdoğan Süzer, Hasan Ali Çavuş, Gül Kolaylı, Hacer Boyacıoğlu, Cumhuriyet Gazetesi, Umut Tezerer, Gülşen Coşkun, Gülinay Selçuk, Ertan Birinci ve Fox TV’ye teşekkür plaketi verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir