Türkiye Logosu için bütçe hazır, tanıtıma başlıyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Büyükekşi, Türkiye logosunun yurtdışındaki tanıtımı ile ilgili çalışmalara başladıklarını ve yıllık bütçe oluşturacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan BÜYÜKŞAHİN

İZMİR - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İzmir’de gerçekleştirilen bu yılın ilk İnovasyon Haftası etkinliği, yoğun katılımla gerçekleşti. Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markanın Türkiye’nin ihracatı açısından oldukça önemli olduğunu anlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptıkları etkinliklerle bu alanlardaki bilinci geliştirmek istediklerini belirtti. Ar-Ge destekleri konusunda iyi bir mesefa kaydettiklerini ifade eden Büyükekşi, şimdi tasarımda da benzer desteklerin verileceğini açıkladı. Büyükekşi, “Şirketlere tasarım merkezleri konusunda önemli destekler verilecek. Ekonomi Bakanlığı da bunu destekliyor” dedi.

Turkey Discover the Potential logosu ile ilgli çalışmalara hız vereceklerini dile getiren Büyükekşi, logonun yurtdışındaki tanıtımı ile ilgili çalışmalara başladıklarını ve yıllık bütçe oluşturacaklarını söyledi. Yurtdışında hangi ülkelerde ve hangi mecralarda tanıtım yapacakları konusunda çalışma yürüttüklerini kaydeden Büyükekşi, 1 ay içerisinde bu alanda faaliyetlere başlayacaklarını aktardı. Logo tanıtımı konusunda benzerlerinden tamamen ayrı bir proje yürüttüklerinin altını çizen Büyükekşi, şöyle konuştu: “Bu bütçe ile hangi ülkelerde, ne yapacağımıza karar vereceğiz. TV reklamlarından, gazete ilanlarından o ülkedeki fiyat faliyetlerine kadar planlamalar ve icratlar yapacağız. Her ülkeye ayrı bir hedefle gireceğiz. Bir ülkede turizim ilanları verirken bir diğerinde Türkiye’deki eğitimi ön plana çıkartacağız. Bir diğerinde ise Türkiye’deki yatırım olanaklarını anlatan ilanlar vereceğiz.”
Türk malı kalitesinin Avrupa, ancak fiyatının Çin fiyatı olmasının ve bununla övünülmesinin yanlış olduğunu belirten Büyükekşi, “Bu tutum yanlış. Biz demeliyiz ki, ‘Kalitemiz Avrupa standartlarıyla yarışır, fiyatlarımız da Türk fiyatıdır.’ Ancak böyle hedeflere ulaşabilir” diye konuştu.

Büyükekşi, Çin’de 3-4 dolar olan bir ürünün Türkiye’de 7-8 dolar olması gerektiğini kaydetti. Türkiye’den mal alıp ürünlerine kendi markasını yapıştıran Avrupa’nın sonra onu 5 katına sattığına değinen Büyükekşi, “Türkiye’nin en büyük sorunu markalaşma sorunudur. Bunun için yapacağımız şey algıyı değiştirmek gerekiyor” dedi.
Gelişmiş ülkelerde kilo başı ihracat fiyatının 3-4 dolar olduğunu söyleyen Büyükekşi, “İlk hedeflerimiz arasında bu rakama ulaşmak var. İhracatımızın yüzde 30-40’ı tüketim malı. Bunları yüzde 20 fazlaya satabilirsek 10-12 milyar dolar fark eder” şeklinde konuştu.

İhracatta düşüş sürüyor

Yılın ilk iki ayındaki ihracat kaybının ardından mart ayında da kaybın devam ettiğini anlatan Büyükekşi, kaybın yine pariteden kaynaklandığını ifade etti. Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti: “Düşüş devam ediyor. Tek sevindirici tarafı Merkez Bankası Başkanı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptığı sunumda vardı. Avrupa Birliği üzerinde euro üzerinde düşüş var ama pazar kaybı yaşamıyoruz. Miktar olarak artıyor. İstatistiki düşüş yaşanıyor. Parite daha da geriliyor. Bunun etkilerini Mart’ta daha sert görüyoruz.”