Yazılım Platformu kuruldu

MÜSİAD Merkezi’nde gerçekleştirilen yazılım sektörüne ilişkin mevcut durumun, sorunların ve hedeflerin değerlendirildiği toplantıda ‘Yazılım Platformu’ kurulması kararı çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Ülkemiz yazılım sanayisini temsil eden kuruluşların temsilcileri, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Merkezi’nde ‘Yerli Yazılımın Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Stratejik Önemi’ konulu yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. 

MÜSİAD Merkezi’nde geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıya; MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Bekir Nalbantoğlu, MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İhsan Taşer, Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD)’dan Adnan Metin, İstanbul Sanayi Odası (İSO) 31. Elektrik, Elektronik ve Bilişim Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Atilla Özkök, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Bilişim İhtisas Komitesi Üyesi Ayhan Kalkan, Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak ve Danışman Ahmet Esgin katıldı. 

Yazılım sektörüne ilişkin mevcut durumun, sorunların ve hedeflerin değerlendirildiği toplantıdan ‘Yazılım Platformu’ kurulması kararı çıktı. Yazılım Platformunun, önümüzdeki dönemlerde yapacağı toplantılarla, sektördeki gelişmelere dair kamuoyunu bilgilendirmesi kararı alındı. Hayatın her alanında bilişimi kullananların daima bir adım önde olacağını kaydeden EGD Başkanı Celal Toprak, ilk 10 ülke ekonomisi arasına girmek için katma değeri yüksek ürünler üretmenin önemine değindi. 
 
Her türlü veri kıymetli, yerli yazılım firmalarına emanet edilmeli  
 
Ülkemizin her türlü verisinin kıymetli ve değerli olduğuna dikkat çeken MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Bekir Nalbantoğlu, şunları söyledi:

“Güvenlikten ticarete, sağlıktan eğitime ülkemize ait tüm veriler, kıymetli ve değerlidir. Olası olumsuzlukların önüne geçebilmek için de, bize ait tüm verilerin yerli yazılım firmaları tarafından dizayn edilip, yönetilmesi gerekir” dedi. Yazılım sektörünün bacasız sanayi olduğunu vurgulayan Bekir Nalbantoğlu, bilgi teknolojilerine harcanan her bir birimin, katlanarak ekonomiye değer yarattığını belirtti. 

Türkiye’nin hiçbir verisinin önemsiz olmadığını anlatan Danışman Ahmet Esgin ise, “Ülkemizin iş dünyasının ticari verisi ve bilgisi de, en az diğer verileri ve bilgileri kadar, stratejik önemde ve değerdedir. Bu işler, ülkemizin seçkin, kendini kanıtlamış, yerli, milli hassasiyeti olan kuruluşlarına emanet edilmelidir” diye konuştu. 
 
Beyin göçü, tersine çevrilmeli 
 
Katma değerin, yazılım ve teknoloji de olduğunu anlatan Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD)’dan Adnan Metin, herhangi bir olumsuzluk riski yaşamamak için, yazılımların yerli firmalar tarafından yapılmasının önemine değindi. Beyin göçünün tersine çevrilmesine de vurgu yapan Adnan Metin, bunun için ticari girişimlerin önünün açılması gerektiğini söyledi. Ülkemizde büyük grupların kendi yazılım ekipleri olduğunu ifade eden Adnan Metin, deneyimli ve birikimli ekipleri olan bu firmaların; ortaya çıkardığı yazılımları sadece kendileri kullanmak yerine, dünya pazarlarına da ihraç etmesi gerektiğini belirtti. 

Sektörde çalışacak insan kaynağının eğitimi ve bilgi birikiminin önemli olduğuna işaret eden MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İhsan Taşer, okullardaki eğitimin yanı sıra, üniversite- sanayi işbirliği kapsamında sektörün de bilgi ve tecrübesini gençlere aktarması gerektiğini kaydetti. 
 
Sektörün ‘Yetenek Haritası’ çıkarılmalı
 
Ülkemiz yazılım ve danışmanlık sektörünün sahip olduğu ürün yeteneği, insan kaynağı yeteneği vs gibi potansiyelinin bilinmesi için sektörün ‘Yetenek Haritası’nın çıkarılması gerektiğini ifade eden Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, böylece ulusal ve uluslararası büyük projelerde, yazılım firmaları arasında işbirliği yapmanın ilk adımının atılmış olacağını söyledi. Sektörün Teknoparklarda kümelenmekte olduğuna değinen Mehmet Önder, bu kümelenmenin üzerine, yetenek haritalarının çıkarılmasıyla da, sektörün yerel ve global pazarlarda yükselen bir ivme kazanacağını söyledi. 

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 31. Elektrik, Elektronik ve Bilişim Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Atilla Özkök, “Sektörümüzün, kamuda muhatap olabileceği bir kurum gerekiyor” dedi. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Bilişim İhtisas Komitesi Üyesi Ayhan Kalkan da, devletin yerli yazılım firmalarına destek verdiği sürece, sektörün hedeflerine ulaşabileceğini sözlerine ekledi. 
 
Türkiye Yazılım Pazarı 

-Yazılım pazarı 1.1 milyar dolar 
-Yüzde 70’i yabancı oyuncuların elindedir. 
-Sektöre özel yazılımların payı 250 milyon dolar. Finans, iletişim, sağlık sektörü ağırlıklıdır.
-Yüzde 20 büyüyen oyun sektörü, Türk yazılım şirketlerinin odaklanması gereken önemli alt sektörlerdendir. 
 
Global Yazılım Pazarı 

-Global Yazılım Pazarı 2013 te  554.5 milyar dolar
-2009 and 2013 arasında ortalama yıllık büyüme yüzde 11.3
-Bu büyüme hızının 2013 - 2018 arasındaki 5 yıllık periyot için ortalama yüzde 9.2 ile büyüyeceği düşünülüyor.
-Global Yazılım Pazarının 2018 itibarı ile 860 milyar dolar olması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir