Bugün tuzu azalt, yarın ömrünü uzat

Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat'tan tuzu azaltmaya yardımcı olabilecek 7 pratik yolu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de 15 milyon tansiyon hastası var ve büyük kısmı durumunun farkında bile değil. Farkında olanların yarısının da kan basıncı kontrol altında değil. Hal böyle iken tuzu azaltmanın kan basıncını kolaylaştırma özelliği önem kazanıyor. Tuzu kontrollü kullanmanın sağlığa olumlu katkıları da tartışılmaz bir gerçek. Peki tuzu hayatımızdan çıkarmak kolay mı? İşte Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat'tan tuzu azaltmaya yardımcı olabilecek 7 pratik yol...

Adım 1 - Öncelikle sofranızdan tuzu kaldırın.

Adım 2 - Tuza alternatif olabilecek lezzet unsurlarına yönelin. Yemeklere tuzu aratmayacak limon, karabiber, nane, sirke, kekik gibi farklı dokunuşlar yapmak yardımcı olabilir.

Adım 3 - Yemekleri pişirirken her seferinde tuz miktarını azaltın. Kendinizi ve ev halkını yavaş yavaş daha az tuz kullanımına alıştırın.

Adım 4 - Ara öğünler kilo kontrolünün yanı sıra tuz kontrolü için de önemli. Dışarı çıkarken çantamızda bulunduracağımız meyve, tuzsuz kuruyemiş, haşlanmış yumurta gibi öğünler açlık anında kolayca ulaşılabilecek hamur işi gibi tuzlu gıdalara yönelimi azaltacaktır.

Adım 5 - Kahvaltıda tüketilen peynir, zeytin, sucuk, salam, sosis gibi gıdaların tuz oranı oldukça yüksek. Peynirler suda bekletilerek tuzu azaltılabilir. Tuzsuz lor peyniri, tuzu azaltılmış zeytin iyi ve sağlıklı birer alternatif olabilir.

Adım 6 - Börek, simit, poğaça, makarna, ekmek, pizza ve erişte gibi hamur işleri de yüksek oranda tuz içeriyor. Bu gıdaları fazla tüketmekten kaçının. Ekmeği azaltın ve tuzsuz ya da az tuzlu ekmek tercih edin.

Adım 7 - Öncelikle diyete uygun alternatifl er sunan restoranları tercih edin. Daha yemek gelmeden ikram edilen kızarmış ekmek ve lavaş ekmeğinden uzak durun. Çünkü bunlar aşırı tuzlu oluyor. Sağlıklı bir öğün alternatifi olan salataların soslarının yüksek miktarda kalori ve tuz içerebileceğini de unutmayın. Yemek sırasında da bol su içerek damak tadınızı kontrol altında tutun.