Abhazlar Türkleri yatırıma çağırıyor

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Abhazya Cumhuriyeti'nin daveti ve Türkiye Abhaz Kültür Dernekleri Federasyonu'nun organizasyonuyla TGF yöneticileri ve gazetecilerden oluşan 76 kişilik heyetle geçtiğimiz hafta Abhazya’ya gittik. Ziyaretin amacı TGF 44'üncü Başkanlar Konseyi ve 1'inci Abhazya-Türkiye Gazeteciler Kongresini gerçekleştirmekti.  Bunun yanında elbette ki Türkiye ile Abhazya arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmaktı. 

Başkent Sohum’da başladığımız ziyaretler Gagra ve Afon kentlerinde devam etti. Abhazya 240 bin nüfusu ile dünyanın en küçük ülkelerinden biri. 1992 yılında Gürcistan’ın istilası sonucu başlayan savaştan zaferle ayrılan Abhazlar bağımsızlıklarını da ilan ederek yollarına devam etmişler. Ancak bu bağımsızlığı tanıyan ülke sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor! Tanımayan ülkelerden biri de Türkiye.
Abhazların nüfusu 240 bin. Türkiye’de yaşayan Abhaz nüfusu ise 500 bini buluyor. Doğal olarak Türklerle kan bağı oluşmuş durumda. Bu kadar yakın ilişkiye rağmen Türkiye’nin kendilerini tanımaması Abhazları derinden etkiliyor. İlişkilerin normale dönmesi için yoğun çaba harcıyorlar. Türkiye’nin Amerikan müttefiki olması, bölgedeki boru hatları, Rusya-Amerikan ilişkileri vb. nedenler Türkiye’nin de aslında elini kolunu bağlıyor. 1992 yılına kadar kara, hava ve deniz ulaşımı ile birbirine bağlı olan bu ülkeye bugün ancak Rusya üzerinden ulaşılabiliyor. Abhazya’nın dış ticaretinde 500 milyon dolar ile Rusya birinci sırada yer alırken, Türkiye 200 milyon dolar ile ikinci sırada bulunuyor. Savaşın izlerini halen taşıyan ve dünyanın büyük bölümü tarafından tanınmayan Abhazya haliyle gelişemiyor. Turizm, tarım ve hayvancılık için bakir durumdaki Abhazya Türkiye’den yatırımcı bekliyor. Abhazlar Türk yatırımcılar ile kurdukları temasın Dışişlerinin müdahalesi ile sonlandırılmasına da bozuluyorlar. Ticari ilişkilerin geliştirilmesinde dışişlerinin bu kadar etki etmesini de anlayamadıklarını belirtiyorlar. Sonuç olarak 240 kilometrelik sahil şeridi, doğal krater gölleri, seyretmeye doyamayacağınız yeşilin 30 tonunu barındıran bitki örtüsü ve ormanları ile Abhazya kendilerinin deyimi ile ‘Tanrının kendisine ayırdığı Canlar Ülkesi’ Türklerden daha fazla ilgi ve destek bekliyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar