Bosch işçisine yapılan iyileştirme metal işçisini ayaklandırdı

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Bosch San. Ve Tic. AŞ için imzalanan grup toplu iş sözleşmesinin MESS ile imzalanan genel sözleşmeden daha iyi olması diğer fabrikalarda çalışan metal işçilerini ayaklandırdı. 

Aynı sendikaya üye işçiler yaklaşık 2 haftadır çalıştıkları kurumlarda seslerini üst perdeden duyurmak için eylem yapıyor. Türk Metal’in Bosch çalışanlarına yönelik iyileştirmesini hazmedemeyen aynı sendikaya üye Renault başta olmak üzere Mako, Ototrim ve Coşkunöz gibi farklı fabrikalardan yüzlerce metal işçisi geçtiğimiz haftasonu biraraya gelerek eylem yaptı. “Satılmış sendika istemiyoruz”, “Bizi satanı biz de satarız” diyerek sendikaları Türk Metal’i protesto eden işçiler 2014 dönemi MESS grup toplu iş sözleşmesinin tadil edilmesini istedi. 
Fabrikalarda temsilciler seçerek komiteler kurma kararı alan metal işçileri, ücretlerinin Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden ayarlanması ve bu konuda MESS’e kabul ettirilmek üzere ek protokol için net bir mücadele programı çıkarılmasını talep ediyorlar. 

Temsilcileri başta olmak üzere sendika yöneticilerinin demokratik bir yöntemle seçilmesi ve bunun için en başta bu süreçte işçinin güvenini kaybeden temsilci ve yöneticilerin görevden alınmasını isteyen metal işçileri, temsilcilik seçimlerinden başlayarak yönetim kademelerinin yeniden belirlenmesi ve yaşadıkları süreçten dolayı hiçbir işçinin işine son verilmeyeceği konusunda da garanti istiyorlar. İşçiler, taleplerinin karşılanmaması halinde 5 Mayıs’ta Türk Metal’den istifa edeceklerini belirtiyor. 

5 binin üzerinde çalışanı bulunan Bosch Bursa fabrikalarında 2012 yılında Türk Metal ile Birleşik Metal iş sendikası örgütlü idi. Sözleşme döneminde yetki konusunda yaşanan tartışma mahkemeye taşındı ve yaklaşık 2 yıl süren mahkeme geçtiğimiz yıl Türk Metal’in lehine sonuçlandı. İmza yetkisi Türk Metal’e geçince yapılacak sözleşmeden yararlanmak için Birleşik Metal İş üyeleri istifa ederek Türk Metal’e üye oldu. 13 Nisan’da da sözleşme imzalandı. Mahkeme sürecinde zam alamayan Bosch işçisine işveren bir defaya mahsus fark ödemek istedi ancak sendika buna rıza göstermeyince MESS genel sözleşmesinin üzerinde bir rakam ortaya çıktı. Yapılan iyileştirmenin Türk Metal’in örgütlü olduğu diğer fabrikalarda duyulması ile birlikte tepkiler de başladı. 

Türk Metal ile MESS geçtiğimiz yıl anlaşmaya vararak toplu iş özleşmesi yaptığı için işçiler adına yeni bir iyileştirme yapılması hukuki anlamda mümkün görünmüyor. Umarız sorun daha fazla büyüyerek üretime zarar verici boyuta gelmeden uzlaşı gerçekleşir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar