Bursa sanayinin üniversite eksikliği…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Bursa gelişen sanayisinin tamamlayıcısı bir üniversite eksikliğini iyiden iyiye hissediyor. Üniversitenin kentin sosyal yaşamına etki ve katkısı da tartışılır. Uludağ Üniversitesi Görükle ile kampüs arasında sıkışmış durumda. Bir Eskişehir, bir Erzurum bir Konya gibi kentle bütünleşmiş bir yapı göremiyoruz. Yıllar yılı bu durumdan şikayet edilmesine rağmen yol alınabildiğini söylemek zor. 

Üniversitenin kentin sosyal yapısına etkisini başka bir yazıda irdeleyebiliriz. Bugün Üniversitenin sanayiye etkisinden bahsetmek istiyorum. Bursa önemli bir sanayi kenti. Sanayinin gelişimine üniversitenin etkisi ya da katkısı nedir? Elbette vardır ama beklentilerin çok gerisinde. Makine, otomotiv, işletme, vb. birçok fakülteyi barındırmasına, içerisinde bir de teknopark olmasına rağmen sanayici üniversiteden yeterince faydalanamıyor. Geçtiğimiz hafta yazdığım yazıda da belirttiğim üzere sanayinin durumunun Bursa’ya kıyasla çok gerilerde olduğu Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uzay Havacılık bölümü uçak üretmek için proje geliştiriyor. Destek için de Bursa’ya geliyorlar. 

Kıskanmadım dersem yalan olur. Bursa gerek makine gerekse otomotivde almış başını gidiyor dünya devleri ile yarışıyor ama bu yarışta üniversite her nedense katkı koymayı bir türlü aklına getirmiyor. Yanı başımızdaki Uludağ Üniversitesi’nden böyle projeler beklemek hakkımız değil mi? 
Sanırım sorunun temeli yönetimde. Bursa Uludağ Üniversitesi bölgenin önemli bir tıp fakültesine sahip. Durum böyle olunca rektör bir başka bölümden çıkamıyor maalesef! Yıllar yılı bu böyle olmuş. Bugüne kadar ki hemen tüm rektörler tıp fakültesinden seçilmiş. Önümüzdeki günlerde rektör seçimleri var. Mevcut Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek’ten sonra Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Tekstil Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ulcay Birlik grubu adına aday oldu. Bursa sanayisinin yakından tanıdığı bir isim olan Ulcay, iş dünyasının da desteğini almış durumda. Başta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) olmak üzere Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) de önemli projeleri hayata geçiren Ulcay’ın, iddialı hedefleri var. Üniversitenin elindeki imkanları iyi kullanamadığını ve gerçek potansiyelini ortaya koyamadığını dile getiriyor. Halkı ile bütünleşmiş bir üniversitede, ticaret merkezleri ve sanayi bölge yönetimleri ile ilişkileri gelişmiş, beraber karar verebilen bir kampüs kurmayı vadediyor. 

Uzun yıllar sanayi ile iç içe olan Ulcay’ın Bursa sanayisi adına iyi bir aday olduğunu düşünüyorum. Rektör seçimlerinde her ne kadar yüksek oy alınsa da son sözü Cumhurbaşkanı verdiği için Ulcay’ın BTSO ve iş dünyası ile olan yakın ilişkilerinden ötürü şansının yüksek olduğunu da eklemek istiyorum.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar