Bursa Turizmine 'Osmanlı' ayarı...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Bursa yaklaşık 5 yıldır turizm konusunda önemli çalışmalar yürütüyor. Gelinen noktaya baktığımızda turizmde bir patlama yaşandığını söylemek zor. Turizm sektöründen daha fazla pay almak istiyoruz ama kentin bir turizm master planı yok. Her kurum kendine göre bir yol izliyor.

Gelecek turiste neyi pazarlayacağız kararlaştırmış değiliz. Uludağ'ı mı? İznik'i mi? Osmanlı tarihini mi? Kentin unutulan termalini mi? Hangisi öncelikli? Bilen varsa beri gelsin. Dedim ya herkes kendine göre bir yol çiziyor diye. Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği Bursa Skal Kulübü durum tespiti yaptı: 'Bursa turizmde beklenen patlamayı yapamadı. Bunun en büyük sebebi kavram karmaşasıdır.'

Bu karmaşayı sonlandırmak adına bir de fikir ortaya attı.  'Bursa Turizmde ‘Osmanlı’ kimliğiyle öne çıkmalı.'

Bursa turizmi adına uzun zamandan beri ortaya atılan iyi bir fikir diyebilirim. Skal Kulübü Başkanı Hasan Eker Bursa'nın Turizm master planının ‘Osmanlı kenti’ hüviyeti ile hazırlanması gerektiğini belirterek, "Bursa neden bir Prag, Viyana, Roma gibi kültür turizminde ilerlemesin? Bir turistin dünyada Osmanlıyı görebileceği tek şehir Bursa. Prag'a giden bir turist nasıl 300-500 yıl öncesine, Orta Çağ Avrupa’sına gidiyorsa biz de 600-700 yıl öncesine götürebiliriz. Turistimize zaman tünelinde geziler ve Osmanlı yemekleri sunmalı, Osmanlı evlerinde konaklamalarını sağlamalıyız" diye de ekledi. Ayrıca Muradiye'den başlayarak Tophane, Hanlar Bölgesi, Yeşil Türbe'ye kadar olan bölgenin yeniden düzenlenerek turizme açılabileceğini dile getirdi.

Turizm konusunda ilginç bir fikir de Bursa'nın önde gelen mimarlarından Hasan Sözüneri'den geldi. Sözüneri Roma dönemine dayananan kentin termal kaynaklarının kullanımının Osmanlı ile devam ettiğini ama  sonrasında kendisini geliştirememesi sonucu unutulduğunu kaydetti. Bursa'nın termal konusunda şanslı illerden biri olduğunu, sıcaksu bölgesinde 10 metre derinden termal su çıktığını, böylesi önemli bir kaynağın yeterince kullanalımamasının da son derece düşündürücü olduğunu belirtti. Bursa'nın turizmden beklediği payı ancak elindeki termali kullanarak yakalayabileceğini vurguladı. Kentin kür merkezlerine ihtiyacı olduğunu ifade eden Sözüneri, özel sektörün bu konuda yatırım yapmasını, kamunun da özel sektöre kolaylık sağlaması gerektiğini kaydetti. Dağyenice Sağlık Serbest Bölgesi'nin de iyineyitle hazırlanmış ancak doğru bir proje almadığını dile getiren Sözüneri, sıcaksu bölgesinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm için de bir öneri getirdi. Termal Bölgesi ilan edilerek girişimciler tarafından en az 30 dönümlük parseller halinde toplanabileceğini böylece bu bögede kamunun tek kuruş harcamadan kentsel dönüşümü gerçekleştirebileceğini vurguladı.

Gerek Hasan Sözüneri gerekse Skal Kulübü Başkanı Eker'in ortaya attığı fikirlerin dikkate değer olduğunu düşünüyorum. Bursa turizm altyapısı ve hizmet söktörü konusunda önemli yatırımlar yaptı. Bu yatırımların meyvelerini alabilmek turist çekebilecek çalışmalara bağlı. An  itibariyle Bursa'daki otellerde yatak bazında doluluk oranları Turizm Bakanlığı verilerine göre yüzde 41 seviyesinde. Bunun büyük bölümünü de sanayi sayesinde kente gelen iş dünyası temsilcileri oluşturuyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar