Bursa Turizmine UNESCO dopingi...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Dünyaya 600 yıl hükmeden Osmanlı Devleti’nin kurulduğu kent Bursa ve İzmir Bergama Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Miras Listesine girmeyi başardı. Böylece Türkiye’den listeye giren bölge sayısı 13’e yükseldi. Bursa sadece bir eseri ile değil birçok bölgesi ile girdi listeye; Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık köyü. Kentin büyük bölümünün listeye alınması Bursa’nın önemli bir destinasyon olduğunu gösteriyor. 

Buraya insanlar sıradan bir eser için gelmeyecek, Osmanlı’yı kuran şehri ve tarihini tanımaya gelecekler. Bursa’nın Dünya Miras Listesine girerek dünya gündemine gelmesi ve turizm destinasyonları arasında gösterilmesi küçümsenemeyecek bir başarı. Bursa’da Recep Altepe ile başlayan ve halen devam eden Osmanlı mirasının ayağa kaldırılması konusunda son 10 yıldaki çalışmaların bu sürece önemli katkı sağladığını da söylememiz gerekir. Dünya mirası listesine giren bir başka bölgemiz ve aslında başlı başına bir destinasyon olan Cumalıkızık, 700 yıllık tarihi ile yaşayan en eski Osmanlı Köyü unvanını taşıyor. Bu başarıda en büyük pay şüphesiz Cumalıkızıklılar’ın. Çünkü köylerini korumasını bildiler. Bursa turizmine bugüne kadar önemli katkı sağladılar, sağlamaya da devam ediyorlar. Onları yürekten kutluyorum. O koruma anlayışı olmasaydı, belki bugün o listeye giremeyecektik. Dünya Miras listesine girmekle her şey bitmiş olmuyor aksine yeni başlıyor. Bursa kültür ve turizmde gerçek anlamda vitrine çıkmış oldu. Dünya listesine girerek tüm dünyada yoğun şekilde tanıtılacak. Sonuçta her geçen yıl daha fazla turistin kente geleceğini unutmamalıyız ve buna hazırlıklı olmalıyız. 

Turisti çekmek önemli ama daha da önemlisi memnun ayrılmasını sağlayabilmek. O nedenle vakit kaybetmeden eksiklerimizin giderilmesi için herkes üzerine düşeni yapmalı. Turizmden hak ettiğimiz payı almak istiyorsak bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar