Bursa Valisi'nden BTSO seçimlerine balans ayarı!

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Oda ve Borsa seçimleri Bakanlık tarafından Mayıs ayına ertelense de heyecan dinmiyor. Bursa'da 17 yıl başkanlık yapan Celal Sönmez'in tekrar aday olmayacağını açıklaması ile birlikte gözler bu göreve talip olan adaylara çevrildi. Bursa sanayisinin patronluğu için her ne kadar resmi olarak deklare etmeseler de BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ile Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay yarışıyor. Parseker gelenekçilerin, Burkay ise yenilikçilerin ya da diğer bir deyişle değişim isteyenlerin adayı. Seçimler ertelendi ama adaylar durmuyor. Her iki aday da gayet demokratik  bir şekilde hazırlıklarını sürdürüyor. Tabi ki 48 komitenin olduğu her komiteden 10 kişiyi varsayarsak yaklaşık 500 kişinin koşuşturduğu bir ortamda yakışıksız söylem ve eylemde bulunanlar olabilir. Ama ben sağduyulu sanayici ve ticaret erbabının bu tür hareketlere prim vermeyeceğine inananlardanım.

Bunları düşünürken Vali Şahabettin Harput geçtiğimiz hafta makamında bir basın toplantısı düzenleyerek seçimlerle ilgili hayli tartışılan açıklamalarda bulundu. Vali Harput toplantıda BTSO'nun tüm Bursa'yı kucaklayan bir kurum olduğuna dikkat çekerek; "Son zamanlarda değişik kulislerde ve bazı medya kuruluşlarında BTSO'nun üzerinden Bursa'nın geleceği adına beni üzen bazı haberler, bazı duyumlar alıyorum. Bu seçim sürecinde yönetime şunun ya da bunun, şucuların ya da bucuların, şu kesimin ya da bu kesimin, şu fikrin bu düşüncenin, şu ideolojinin ya da bu ideolojinin gelmesi gibi bir algılama oluşturulmasına kesinlikle karşıyım. Böyle bir algılamaya da ne müsaade ederim, ne müsamaha gösteririm" diyor.

İyiniyetinden şüphe etmediğim vali beyin hassasiyetini anlıyorum ama bu denli sürece doğrudan müdahale etme girişimi biraz ağır oldu. Vali bey neyi duydu da böylesi bir çıkış yaptı merak ediyorum? Seçimler demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Bu demokratik süreçte doğal olarak çeşitli reaksiyonlar gösterilecektir. Vali bey "böyle bir algılamaya ne müsaade ederim, ne müsamaha gösteririm" gibi iddialı cümleler kuruyor.

Doğrusu bunu nasıl yapacak merak ediyorum? Ayrıca bir sivil toplum örgütünün seçimine il valisinin bu denli müdahale etmesi ne kadar doğru? O zaman vali beyden yarın bir başka sivil toplum kuruluşu seçimine de müdahale etme olasılığı bekleyeceğiz.

Vali beyin bu açıklamasının bende bıraktığı intiba demokrasiye müdahaledir, oda seçimlerine balans ayarıdır. Vali Harput'un adeta durumdan vazife çıkararak talihsizce olduğunu düşündüğüm bu açıklaması hem kafaları karıştırmış hem de Bursa'da yaptığı faydalı çalışmalarla oluşturduğu olumlu imajına gölge düşürmüştür!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar