Bursa yüksek teknolojili ürün ihracatında yok!

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Genel Yayın Yönetmen Yardımcımız Talip Aktaş, Türkiye genelinde yüksek teknolojili ürün ihracatında illerin durumunu ortaya koyan güzel bir çalışmaya imza attı. TÜİK verileri dikkate alınarak hazırlanan haberde Bursa’nın durumu dikkat çekici. 

İhracatta İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alan Bursa’nın yüksek teknolojili ürün ihracatında ilk 10 il arasında 9’uncu sırada yer alması düşündürücü. Bursa’nın 2014 yılında yüksek teknolojili ürün ihracatı 57,8 milyon dolar. Üretimdeki payı yüzde 0,63. Türkiye toplamındaki payı ise yüzde 1,2. Türkiye genelinde yüksek teknolojili ürün ihracatında ilk sırayı büyüklük itibarıyla İstanbul, yoğunluk olarak ise Eskişehir alıyor. 2014 yılında Eskişehir’in toplam sanayi ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 33.2 olurken, Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün ihracatının yüzde 67.2’sini İstanbul tek başına gerçekleştirmiş. 

Türkiye’nin ihracatında yüksek teknolojinin payının artmadığı acı bir gerçek. Türkiye, kaliteli büyümenin önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen yüksek katma değerli teknoloji ürünü ihracatında son beş yılda kelimenin tam anlamıyla yerinde sayıyor. 2005-2014 arasındaki son 10 yıllık veriler ise, önemli ölçüde bir düşüşe işaret ediyor. 2005 yılında bu oran yüzde 6 iken 2014 yılında yüzde 3,4’e düşmüş durumda. Bursa olarak ileri teknolojili ürün ihracatındaki durumumuz iç açıcı olmasa da orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatındaki payımızın yüksekliği gelecek adına bizi umutlandırmalı. Çünkü ileri teknoloji ürün ihracatının alt basamağı orta ve yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracıdır. Burada Bursa yüzde 57.7’lik oran ile gelecek vadediyor. Orta düşük teknolojide yüzde 11,94 düşük teknolojili ürün ihracatında ise yüzde 29,68’lik paya sahibiz. Dileğimiz düşük ve orta düşük teknolojili ürünler ihracatında rakamların gerilemesi orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünler ihracatında ise artması. Bunun yolu da katma değerli üretimden geçiyor. Bursa bu nedenle yüksek teknolojili üretim tesislerini kapsayan yeni nesil bir OSB kurmak istiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar