Bursa'nın savunma sanayi ilgisi

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Türk Silahlı Kuvvetleri savunma sanayi ve havacılık sektöründe yerli sanayinin katkısını artırmak istiyor. Ankara OSTİM'de oluşan kümelenme savunma sanayi ve havacılık sektörü için iyi bir yan sanayi modelini oluşturdu. Katma değerli üretime odaklanan Bursa da otomotiv, tekstil, gıda ve makine sektörlerindeki iddiasını savunma sanayinde de ortaya koymak istiyor. Bursa Valiliği, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen 'Savunma Sanayi Buluşması'na Bursalı sanayicinin ilgisi dikkat çekiciydi. Bursa'dan 115 firmadan 207 kişinin katıldığı etkinlikle sanayiciler Aselsan, Çankaya Üniversitesi, Havelsan, MKEK, Metaş, Ossa, Ostim, Otokar,  Roketsan, SESAD, SSM, TAİ, TEİ, Tübitak gibi Türkiye'nin savunma sanayi alanındaki önemli firmalarının temsilcileri ile yüz yüze görüşme fırsatı yakaladı ve bu görüşmelerde imkan ve kabiliyetler göz önüne serildi. Yapılan konuşmalardan edindiğim izlenim savunma sanayi ve havacılık sektörü Bursa'nın otomotiv ve makinedeki tecrübesinden yararlanmak istiyor. TSK'nın kullandığı savunma sanayi araçlarının yarısı yerli, yarısı ise yabancı. Türkiye, savunma sanayinde yeterli altyapıya sahip olmasına karşın asgari üretim standardı bulunmuyor. Teknoloji yatırımı yapmak isteyen Bursa ile savunma sanayi sektörünün beklentileri aslında birbirini karşılıyor. Ankara'daki Ostim Organize Sanayi Bölgesi'nde 100'e yakın firma hem savunma hem de otomotiv sanayisi için çalışıyor. Bursa'da da amaçlanan bu şekilde bir sinerji oluşturmak.

İki gün süren etkinlikte Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçıları Derneği (SASAD) Genel sekreteri Kaya Yazgan'ın açıklamaları dikkat çekiciydi. Yazgan'ın verdiği bilgilere göre, savunma sanayi sektörünün 2011 yılı cirosu 2,7 milyar dolar. İhracatı ise 850 milyon dolar. Sektörde faaliyet gösteren firmalar cirolarının yüzde 25-30'unu Ar-Ge harcamalarına ayırıyor. Özkaynaktan harcanan tutar yüzde 5 seviyesinde. Üretim sayısı düşük. Seri üretim denildiğinde oluşan rakam birkaç yüzle ifade ediliyor. İşletme giderleri yüksek. Bir projenin gerçekleşmesi 3-4 yıl sürüyor. Projeye verilen teklifin dönüşü   1-2 yılı buluyor. İthalat ihracat sektöre özgü. Sektör kamu tarafından destekleniyor ve Kamu ihale Kanununa tabi değil. 

Kaya Yazgan'ın açıklamaları bir yatırımcı için kulağa hoş gelmese de Bursa'nın girişimci kimliği, üretim becerisi, yetişmiş insan gücü ve eşsiz lokasyonu savunma sanayinin yeni merkezi olmaya aday olduğunu gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar