Bursa'nın Ticaret Borsa'sı da varmış!

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Bursa Ticaret Borsası'nda 40 yılın ardından yeni bir sayfa açıldı. Yanlış okumadınız bu koltukta tamı tamına 40 yıl oturan Rıza Aydın bir kez daha başkanlık isteyerek (!) girdiği seçimi daha önce Karacabey'de Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapan Özer Matlı'ya kaptırdı. Seçimlerin ardından Özer Matlı ve yönetim kurulu üyeleri geçtiğimiz hafta basının karşısına çıktı. Toplantıya ilgi hayli fazlaydı. Zira ben dahil birçok meslektaşım Ticaret Borsası'nın kapısından uzun yıllar sonra ilk kez giriyorduk. Bursa gibi gıda sanayinin merkezi bir kentte Ticaret Borsası'nın bu kadar içine kapanık bir yapıya bürünmesi akıl alır gibi değil. Rıza Aydın ve ekibi tam anlamıyla kapalı devre bir sistemle Ticaret Borsasını bugünlere getirmişler.
Hiç abartmadan bir anekdot paylaşayım ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Bursa'da göreve başlayalı 6 yılı geride bıraktım. Bugüne kadar Ticaret Borsası ve faaliyetlerine ilişkin tek bir haber dahi yaptığımızı hatırlamıyorum. Borsanın faaliyetlerine ilişkin tek bir açıklama da almadık. Eski başkan Rıza Aydın'la da tüm çabalarımıza rağmen görüşme şansımız olmadı. Kağıt üzerinde var olan Ticaret Borsası'nın fiili olarak varlığını yeni öğrendik dersem yanlış olmaz.
Yeni Başkan Özer Matlı ve yönetim kurulu oldukça heyecanlı. Sorulan sorulara cevap vermekte zorlanılıyor. Nedenini sorduğumuzda Rıza Aydın ve ekibinin seçimlerin üzerinden günler geçmesine rağmen tam olarak bir devir teslim yapmadıklarını ve direndiklerini hayretle öğreniyoruz. Yani yeni yönetim ellerinde ne olup olmadığını daha öğrenebilmiş değil. Kısıtlı bilgilerle bizlere yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulundular. Türkiye'nin tarım potansiyelinden yüzde 4 pay alan ve 3,7 milyar liralık tarımsal üretim yapılan Bursa'da Ticaret Borsası'nın üye sayısının 600 olduğunu duyuyoruz. Matlı, ilk hedef olarak bu sayıyı ve bütçeyi 3 katına çıkaracaklarını belirtiyor. Güvenilir gıda üretimi konusunda çaba harcayacaklarını, Bursa'da akredite bir gıda labaratuvarı kuracaklarını vurguluyor. Başta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere ilçe odaları ve borsalarıyla ortak çalışmalara imza atacaklarını belirtiyor. BEBKA ile tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik projeler hazırlayacaklarını, Osmangazi Belediyesi ile birlikte Doğanbey'de yapılacak Borsa Köyü projesinin devamını getireceklerini de ekliyor. Yeni yönetimin en büyük hayali ise ürün kağıtlarının alınıp satılabildiği, süreçlerin nereye gittiğinin görülebildiği Borsa İstanbul benzeri bir ürünsel borsayı Bursa'da kurmak.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar