Bursa’nın tarihi dokusu turizme lokomotif olacak

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Uzun zaman sonra Bursa’da turizme yönelik doğru adımların atıldığı görmek sevindirici. Bursa için çok da güçlü olmayan, turizm planı yapılan,  iyiniyetli fakat yanlış uygulamalar ile yıllardır bir türlü istenilen seviyeye ulaşamadı. 

Bugüne kadar en son yapılması gerekenleri ilk yapmanın yanlışlığına düştük. Turizm değerlerimizi 
tanıtacak olguları ortaya koymadan turist bekledik. Gezdirecek destinasyon yokken turist getirme kampanyaları yaptık. Düne kadar gelecek turisti konaklatacak 5 yıldızlı tesisimiz yoktu dersek yalan olmaz. Bu sektörden pay alabilmek için öncelikle turisti cezbedecek destinasyonlarınızın olması gerekir. Bursa destinasyon konusunda hayli zengin bir kent. Uludağ'ı, termali, İznik’i, Osmanlı döneminden  kalan çok sayıda eserlerin hepsi birer hazine. Bunların biliyor olmamız yetmez, turizme kazandırmak için ayağa kaldırmak ve tanıtmamız gerekir. Tarihi çarşıların bulunduğu Hanlar Bölgesi başlı başına bir destinasyon. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin tarihi dokuyu ayağa kaldırma çalışmalarının Bursa’da bugüne kadar turizm konusunda yapılan en doğru iş olduğunu söyleyebiliriz. Devam eden çalışmalara Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın da (BTSO) dahil olması bizleri sevindirdi. Kentin değişim ve dönüşümünde kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini her fırsatta dile getiren İbrahim Burkay Başkanlığındaki BTSO yönetimi başta Payitaht Çarşısı Projesi olmak üzere 8 ayrı projeyi Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütme kararı aldı. 

Bursa turizmine ivme katacak bir başka faktör de kentin termal zenginliği. Bu konuda da önemli gelişmeler yaşıyoruz. Tarihi İpekiş Fabrikası'nın yerine yapılacak olan kür merkezi önemli bir eksikliği giderecektir. Büyükşehir Belediyesi de kentin merkezinde yer alan ‘Sıcaksu Tabakhaneler Bölgesi’ni kentin vitrini haline getirmek için düğmeye bastı. 

Fotoğrafın bütününe baktığımızda Bursa'nın değerlerinin ortaya çıkartılması ve tanıtımına yönelik kararlı adımlar atıldığını görüyoruz. Devam eden ve projelendirilen çalışmalar hayat bulduğunda çok daha farklı bir Bursa’nın bizi beklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar