Canlanma ve ihracat artışı ithalat artışını da getiriyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Mayıs ayının öncü göstergelerinden ihracat rakamları ile satın alma müdürlerinin ekonomik değerlendirmelerini yansıtan endeksler beklentilerin üzerinde çıktı.

İhracat artışı, mayıs ayında üretim artışını gösteriyor. Satın alma müdürlerinin değerlendirmeleri mayıs ayında imalat sanayinde işlerin açıldığını, üretimin arttığını, siparişlerin iyi durumda olduğunu haber veriyor

İhracat artışına sevinirken, ithalattaki artışın ihracattaki artıştan daha fazla oluğu dikkatlerden kaçıyor.

Mayıs ayında:

-İhracat yüzde 9.5 artarken,

-İthalat yüzde 21.4 arttı.

Yılın ilk 5 ayında:

-İhracat yüzde 8.9 artarken,

-İthalat yüzde 11.1 arttı.

-Mayıs ayı ihracatımız 13.2 milyar dolar, ithalatımız ise 20.8 milyar dolar oldu.

İlk 5 ayda ihracat 63.9 milyar dolar, ithalat 89.1 milyar dolar. Dış ticaret açığımız 25.2 milyar dolar.

-Mayıstan geriye 12 ayda ihracatımız 147 milyar dolar. 2012 yılından bu yana 12 aylık ihracatta 150 milyar dolar kapanından çıkamıyoruz.

İhracatımızda sırasıyla motorlu kara taşıtları ihracatı, kazanlar ve makineler ihracatı, altın ve kıymetli madenler ihracatı, demir ve çelik ihracatı, kimyasal ürünler ihracatı önde geliyor.

Ne var ki önde gelen bu ihracat ürünlerinin tamamı, büyük ölçüde ithalat girdisi kullanan ürünler.

Üretim yapımız büyük ölçüde ithalata bağımlı. İç talep biraz canlanınca, ihracat biraz artınca, ithalat girdisine talep artıyor. İthalat harcamaları hızla yükseliyor.

İhracatımızda Batı pazarı en büyük pazar olmaya devam ediyor.

İlk 5 aydaki toplam ihracat artışımızın yaklaşık yarısını AB ülkelerine olan ihracat artışımız oluşturdu.

İlk 5 aylık ihracat gelirinin yüzde 9.78’ini Almanya’ya yapılan ihracattan elde ettik. Toplam ihracat gelirinde İngiltere’nin payı yüzde 6.25, Irak’ın yüzde 5.99, İtalya’nın yüzde 5.84, ABD’nin yüzde 5.42, Fransa’nın yüzde 4.45 oranında. Buna karşılık devamlı tartışılan Rusya pazarının toplam ihracat gelirine katkısı yüzde 1.47 oranında.

İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri endeksleri, mayıs ayında imalat sanayinde ve ekonominin bütününde canlanmanın başladığını gösteriyor.

İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri'nin üretim konusunda ay içi değerlemelerini yansıtan endeksler, ekonominin öncü göstergeleri olarak kabul ediliyor.

Hemen her ülkede yayınlanan bu gibi endeksleri bizde İSO ve MÜSİAD düzenliyor, yayınlıyor.

Endekslerin 50.0 puanın üzerine çıkması ekonomide iyileşmeyi gösteriyor.

-İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) endeksi mayıs ayında 53.5’e yükseldi.

Üretim Şubat 2014’ten beri ölçülen en güçlü düzeyde artarken, yeni siparişlerdeki büyüme son 42 ayın en yüksek hızına ulaştı. Anket verileri iç talebin güçlendiğini gösteriyor. İhracat siparişleri de son üç yılın ikinci en yüksek hızında arttı.

-Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (MÜSİAD), “Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satın Alma Müdürleri Endeksi SAMEKS Bileşik Endeksi, mayıs ayında 4.69 puan artarak 57.55 değerine yükseldi.

Mayıs ayında sanayi sektöründe 4.26 puan, hizmet sektöründe 4.87 puan artış gerçekleşti.

Üretimde büyük ölçüde ithalat bağımlısıyız. Üretim yapısı değişmedikçe, ithalat payı azalmadıkça, üretim artışı, ihracat artışı daha büyük ölçüde ithalat gereğini ortaya çıkarıyor.

Basit anlatımla ekonominin canlanmasına, ihracatın artmasına seviniyoruz, ama canlanma ve ihracat artışı ardından ithalat artışını getiriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018