Eğer, ‘marka’ olmada iddialı ise!...

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Evet doğru... Kayseri üreten bir kent. OSB’lerinde, serbest bölgesinde, küçük sanayi sitelerinde üretiyor; ürettiklerini iç ve dış pazarlara sevkederek ekonomiye katkı sağlıyor. Geçen yıl kentten yapılan 1.5 milyar dolarlık ihracatın yüzde 69’u KOBİ çıkışlı ürünlere ait. Kayseri ihracatta ilk 12 il arasında. İhracatta teknolojili ürüne odaklı iller arasında da öyle... Ancak teknolojili ürünlerin ihracattaki payı, Kayseri için çok az. Nitekim,1.5 milyar dolarlık toplam ihracatın sadece yüzde 0.62’si teknolojili ürünlerin payına düşen getiri. Bu da gösteriyor ki, sinai sektörün, kentte henüz istenen seviyeye geldiği söylenemez..

Darbe girişiminin üzerinden günler geçti. Yaşanan travmanın, sektör üzerindeki olumsuz etkilerini sormak için OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan’ı aradık. “Sorun yok. İşler yerli yerinde. Göstergeler 15 Temmuz öncesi ne ise bugün de aynı. Örneğin elektrik tüketiminde yüzde 6, doğalgazda yüzde 10 artış vardı, tüketim bugün de aynı seviyelerde. Bölgeye giriş yapan günlük TIR, kamyon ve kamyonet gibi ticari araç sayılarında da negatif bir görüntü yok ortada. Anlayacağınız herkes işinde aşında... “ yanıtını aldık.

Şu sıralar, akademik çevrelerin gündeminde elektroniğe, ilaç sanayiine, kimyasal ürüne, odaklı stratejik projeler var. Kök Hücre’de çıta yükselten Erciyes Üniversitesi şimdi de ilaç üretimine şartlanıyor ve tabii, yatırım için iş çevrelerinde nabız yoklaması yapıyor. OSB yönetimleri de yeni nesil yatırımlar için girişimci peşinde. Nitekim Nursaçan, öncelikli hedefin yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışı olduğuna dikkat çekiyor, ve “Kayseri, düşük teknolojili ürünler yerine ticaret ve sanayideki potansiyelini, üniversitelerini, teknoparkını, bilim ve teknoloji merkezini harekete geçirmek, katma değer getirisi yüksek teknolojili üretime yönelmek durumunda. Zira, giderek daralan pazarlarda kayba uğramamak ve artan rekabet ortamında ayakta kalabilmek için daha farklı daha inovatif ürünler geliştirmek zorundayız” diyor.

Tahir Nursaçan doğru söylüyor. Eğer Kayseri ‘imaj’da ısrarlı, ‘marka’ üretiminde kararlı ise inovasyonu önemsemek ve tabii, katma değer getirisi yüksek ürünlere yönelmek durumunda. Başka bir anlatımla, sanayici yeniliğin, üretimde farklı olabilmenin arayışı içinde olmak zorunda.
Şurası bir gerçek ki; rekabet gücü teknolojik gelişmeler izlenebildiği, Ar-Ge’li yatırımlar, çoğaltılabildiği nispette artıyor: ihracat amaçlanan hedefl ere daha sağlıklı ulaşıyor. Bizden söylemesi...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018