Ekonominin nabzı Uludağ'da attı...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

 

 
Türkiye'nin Davos'u olarak adlandırılan Uludağ, bu yıl ekonomi zirvesine ikinci kez evsahipliği yaptı. İki gün süren oturumlarda Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanısıra Türkiye'nin önde gelen 50'ye yakın işadamı ve yöneticisi başarılarının sırrını katılımcılarla paylaşırken gerek Türkiye gerekse dünya ekonomisinin gidişatı hakkında da fikirlerini dile getirdiler. 
Bana göre bu yıl zirvenin  en dikkat çeken ismi Muhtar Kent idi. Coca Cola CEO'su ve Dünya Başkanı Muhtar Kent'in 1979 yılında Atlanta'da başlayan hikayesi özellikle bugünün Türkiye'sinin  yönetici adayları ve girişimcileri için birer ders niteliğindeydi. Coca-Cola'nın CEO koltuğuna kadar yükselen Muhtar Kent zirvede 'Benim hikâyem' başlığı altında başarının sırlarını anlattı."Büyüme oksijen gibi yükseldikçe azalıyor. Başarıyı elde etmek zor ama tekrarlamak çok daha zor" diyerek sözlerine başlayan Kent, başarılı olmanın yollarını şöyle sıraladı: "İşe en alttan başlayın, soru sormayı ve öğrenmeyi sevin, hiçbir zaman yalnız yemek yemeyin. Yemek öğrenmek ve iletişim kurmak için çok önemli bir fırsattır, kendi çantanızı kendiniz taşıyın, alçakgönüllü olduğunuzu gösterin, zamanı iyi yönetin, dikiz aynası yerine cama, yani geriye değil ileriye bakın, kendinize zaman ayırın, nakitin kıymetini bilin. Nakite saygı azalıyor. ABD'de yaşanan son krizin önemli nedenlerinden biri de bu, hayal kurun, bir CEO olarak cesur, ekiple çalışan ve oyun kuran bir karakter sergileyin."
Zirvenin kapanışını Dünyada ekonomik gelişmeleri önceden bilmesi nedeniyle "kriz kahini" olarak bilinen, New York Üniversitesi profesörlerinden dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini yaptı. Roubini, AB'de sorunların tekrardan alevlenebileceğini, ABD ekonomisinin ise AB'den daha iyi durumda olduğunu belirtirken, Türkiye'nin dünyanın tamamında en büyük başarı hikayelerinden biri olabileceğini vurguladı. Türkiye'nin büyüme potansiyeli yüksek sağlam bir ekonomi olduğuna işaret eden Roubini, 'Türkiye ihracatta ve çok uluslu faaliyetlerinde başarılı. Türkiye Ortadoğu'daki ülkelere ekonomik anlamda model olabilir' diye konuştu. Türkiye ekonomisinine yönelik övgülerin yanında 'İş gücünde çok fazla kayıt dışı var. İşe alma maliyetleri çok yüksek. Bürokrasinin azaltılması gerekiyor. Kürtler'le olan durumun da çözülmesi gerekiyor. Enerji konusu da çözümün parçası olmalı. Türkiye'nin bütçe açığı ve cari açığında azalma var ama değerler yüksek. Cari açığın sebebi düşük seviyede tasarruf olması. Türkiye'nin tasarrufu artmadığı sürece cari açık da artacak' şeklinde uyarılarını da sıraladı. 
Başarılı bir şekilde tamamlanan ve ilginin geçen yıla göre daha yüksek olduğu Uludağ ekonomi zirvesinde umarım önümüzdeki yıllarda sadece Türkiye'den değil dünyanın önde gelen şirketlerinin de CEO ve yöneticilerini dinleme fırsatı buluruz.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar