GEKA ile Güney Ege'nin çehresi değişiyor

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

Kalkınma ajanslarının faaliyete geçişiyle birlikte iş insanlarıyla sohbetlerimizde ajansın hizmetlerinin tam olarak anlaşılamadığını görüyorduk.Fakat şimdilerde firmalarımız projelerine destek ararken neredeyse ilk olarak kalkınma ajanslarının kapısını çalarak programları takip ediyorlar.

Bölgemizde nitelikli bilgi üretme misyonuyla çalışmalarına yön veren Güney Ege Kalkınma Ajansı z(GEKA) yürüttüğü destek programları, yatırım faaliyetleri, planlama ve analiz çalışmalarıyla Aydın, Denizli ve Muğla illerinin ekonomik yapısına katkı sağlamaya devam ediyor.

Ajans faaliyetlerini, "Yaşam kalitesi yüksek, yeniliğe dayalı üreten, doğasını koruyan, küresel turizm odağı Güney Ege" vizyonu doğrultusunda yürütmekte. GEKA, kurulduğu günden bu yana bölgedeki eksiklikler tespit ederek destek programları tasarlayarak yürütüyor. Çeşitli alanlarda yürüttüğü mali destek programları ve Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında, bu güne kadar bölgenin tamamında 326 projeye toplamda 67 milyon TL destek sağladı.

Ajans, mali destek programları ve DFD kapsamında Aydın'da 110 projeye 22 milyon TL, Denizli'de 117 projeye 27 milyon TL, Muğla'da 99 projeye 18 milyon TL destek verdi. Ajans yürüttüğü mali destek programları kapsamında tarıma dayalı sanayiden, alternatif turizme, dericilikten, yenilenebilir enerji ve yenilik-inovasyon alanlarında birçok projeyi desteklemiştir.

Bölgede yeni ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün iyileştirilmesi, yeni üretim teknik ve teknolojilerinin geliştirilmesi veya kullanılması; ürünlerin tasarım ve markalaşma faaliyetleri ile ticarileştirilmesi veya pazarlanmasını teşvik eden GEKA, bölgedeki alternatif turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesine, tanıtımı ve pazarlaması için yenilikçi uygulamalar geliştirilmesine de katkı sağlamıştır.

GEKA, kurumların eğitim ve danışmanlık ihtiyaçlarını karşıladığı Teknik Destek Programı ile de bölgede 223 projeye destek vererek 12 bin 842 kişinin proje hazırlamadan iletişime, stratejik plan hazırlamadan toplam kalite yönetimine kadar birçok alanda eğitim alma imkanına ulaşmasını sağladı.

Her şeyden öte bölgede proje geliştirebilme ve yazabilme kabiliyeti kazandıran GEKA'nın destekleri, bölge kalkınması için kayda değer nitelikte. Ancak büyük ya da küçük işletme fark etmeden bölgesel kalkınma için daha fazla ve nitelikli proje geliştirilmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014