Genel havacılık uçağı “Doğan” Bursa’da üretilecek…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Türkiye’nin ilk yerli tramvayını üreten Bursa, uçak üretimi için de kolları sıvadı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Kümesi tarafından Samsun-Bursa ortaklığında uçak üretilecek. Teklif Samsun’dan geldi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM) 2 kişilik genel havacılık uçağı “Doğan”ı üretmek üzere yola çıkmıştı. Ar-Ge çalışmaları devam ederken üretim konusunda Samsun’da yeterli sanayi altyapısının olmaması yetkilileri arayışa yöneltti. 

Bursa’nın gelişmiş sanayi, altyapısı ve kurulan kümelenme UZAYTEM yetkililerinin dikkatini çekti. Yetkililer geçtiğimiz hafta Bursa’ya gelerek Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Kümelenmesi üyeleri ile bir araya geldiler. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran’ın başkanlığında yapılan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de katıldığı toplantıda Ar-Ge çalışmaları devam eden 2 kişilik genel havacılık uçağı ‘Doğan’ın Bursa’da üretimi için fikir birliğine varıldı. İlk etapta 2 kişilik, sonrasında 4 kişilik uçakların üretileceği proje hayata geçerse eğitim uçuşları da Yunuseli havaalanında gerçekleştirilecek. Havaalanı sivil uçuşların yanı sıra sivil havacılığa ilgi duyanlar için eğitimlerin de verileceği bir merkeze dönüştürülecek. 

Uçak üretim projesi uzay, havacılık ve savunma sanayi sektörlerinde çalışmalarını sürdüren Bursalı firmaların da önünü açacaktır. Bursa Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Kümelenmesinde 55 firma faaliyet gösteriyor. Otomotiv ve makine sektörlerindeki tecrübe ve başarısı Bursalı firmaları Hava taşıtları üretimi konusunda da bir adım öne çıkarıyor. Doğan’ın üretimi konusunda Samsun-Bursa ortaklığı hem şehirler hem de ülke ekonomisine değer katacaktır. 

Projeye büyük ilgi gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de önümüzdeki günlerde Samsun’a giderek çalışmaları yerinde inceleyeceğini öğrendik. Başkan Altepe, raylı sistemler alanında önemli bir merkez haline gelen Bursa’nın havacılıkta da büyük başarılara imza atacak güce sahip olduğunu vurguluyor. Yerli üretimin artırılması gerektiğini belirtiyor. “Bursa, katma değeri yüksek ürünler üreterek kalkınır. Havacılık konusunda zaman kaybettik. Bu alanda da, önemli başarılara imza atabiliriz” diye de ekliyor. 

Bursa kümelenmesi için iyi bir fırsat olan ‘Doğan’ projesi sektör için kuşkusuz yeni kapıların da aralanmasını sağlayacaktır. Katma değerli üretime odaklanan Bursa raylı sistemlerden sonra hava taşıtları sektöründe de adından söz ettirecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar