Hisarcıklıoğlu’ndan Bursa çıkarması…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yönetim kurulu üyeleri ile  geçtiğimiz haftayı Bursa’da geçirdi. Hisarcıkloğlu TOBB Başkanlığı boyunca ilk kez bu kadar yoğun ve geniş katılımlı bir Bursa programı gerçekleştirdi. 3 gece 4 gün boyunca Bursa’nın oda ve borsası bulunan İnegöl hariç tüm ilçelerine giderek başkanları yerinde ziyaret etti, sorunlarını dinledi. İnegöl hariç dedim çünkü İnegöl TSO Başkanı Metin Anıl Umre’de olduğu için ziyaret programından İnegöl çıkarıldı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis üyelerine hitap eden Hisarcıklıoğlu Bursa’ya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay’ın ‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ söylemine atıfta bulunan Hisarcıklıoğlu bu söylemin ne denli yerinde olduğunu sunumunda verilerle ortaya koydu. İstatistiki verilerin büyük bölümünde Bursa’nın Türkiye ortalaması ile başa baş olduğunu söyledi. Türkiye genelinde 2013-2014 yılları arasında işyeri sayısındaki artış yüzde 5, Bursa’nın rakamı da yüzde 5. 2013 yılında işsizlik oranı Türkiye genelinde yüzde 9, Bursa’da da oran yüzde 7. Protestolu senette Türkiye ve  Bursa ortalaması yüzde 10, karşılıksız çekte Türkiye ve Bursa ortalaması yüzde 4,  İhracat da Türkiye geneli ve Bursa'da yüzde 4 arttı.

Rakamların dili de Bursa’nın büyümesinin Türkiye’nin büyümesi olduğunu söylüyor. Bursa ihracatının yüzde 61’ini Avrupa ve ABD’ye yapıyor. İhracatta sektörel dağılım motorlu kara taşıtları yüzde 32, makine yüzde 25, mobilya yüzde 9. Teşvikli yatırımlarda 2010-2014 döneminde Bursa’nın aldığı pay yüzde 10. Bu dönemde Kocaeli’nin yüzde 20 pay aldığını hatırlatmakta fayda var. 

Teşvikli yatırımlarda sanayinin payı yüzde 75, hizmet sektörü yüzde16, enerji yüzde 6 madencilik yüzde 2 ve tarım yüzde 1. 

Dikkat çeken bir başka veri de Bursa’nın turizm faaliyetlerindeki artış. 2008 yılında Bursa’ya gelen yerli turist sayısı 1 milyon 276 bin iken 2014’de bu rakam 1 milyon 640 bin, yabancı turist sayısı da 258 bin iken 2014’de 894 bine yükselmiş. 

Hisarcıklıoğlu BTSO’nun öncülüğünde kurulması planlanan yüksek teknoloji OSB’ye de destek verdi.

Bursa’nın gelişimine ivme kazandıracağını söyledi. Hisarcıklıoğlu ziyaretlerde Bursa’daki oda ve borsalardan övgü ile söz etti Avrupa standartlarında hizmet verdiklerini vurguladı. Bir geceyi de Uludağ’da geçiren Hisarcıklıoğlu ve kurmayları BTSO’nun Kirazlıyayla Sanatoryum binasında da incelemelerde bulundu. BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’nın evsahipliğindeki Bursa programında Bursa TSO eski Meclis Başkanı, 2 dönem TOBB Yönetim Kurulu sayman üyeliği yapan İlhan Parseker’in de hemen tüm etkinliklerde Hisarcıkloğlu’nun yanında olması dikkat çekti. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar