Iğdır’a var bize yok mu?

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Bursa, Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri. Türkiye’nin ikinci ihracatçı ili. 3 milyona yaklaşan nüfusu ile yıllık 12 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor. Bursa’nın dünyanın hemen her ülkesine ihracat yapan üretici firmaları var. Uluslararası da bir havalimanına sahip. Ama gel gör ki bu havaalanından çok az uçuş yapılıyor. THY’nın gözünde Iğdır kadar kıymeti yok! 

Yanlış anlaşılmasın bu bir kıskançlık değil. Kesinlikle Iğdır’a da uçuş olmalı. Ancak Bursa’ya yapılan üvey evlat muamelesi bizleri üzüyor. Havayolu şirketleri için Bursa’nın İstanbul’a olan yakınlığı bir dezavantaj. Kabul ediyoruz ama biz Bursa’dan uçuş istediğimizde bu neden hemen tüm seferler İstanbul’a yapılacakmış gibi algılanıyor onu anlamıyoruz. Neden Mardin, Antalya, Van, Erzurum, Trabzon, Gaziantep, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Arnavutluk, akla gelmiyor? Ya da 800’ün üzerinde yabancı ortaklı şirketin faaliyet gösterdiği bu ilden başta Almanya, Fransa, İtalya olmak üzere AB ülkelerine uçuş düşünülmüyor? Geçenlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden seçilen Recep Altepe’yi makamında ziyaret ettik. Sohbet Bursa’nın hava ulaşımı konusuna gelince Altepe’den gelişmeleri de öğrenmiş olduk. THY ile yakın zamanda sıkça görüşmelerde bulunduklarını dile getiren Altepe, Bursa’dan ülkemizin çeşitli noktaları ve Balkanlara uçuş için birlikte bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Bursa Hava Yolları şirketinin kiralayacağı uçaklarla bunun yapılabileceğini ancak sürdürülebilirlik ve riskin paylaşımı adına THY ile birlikte hareket etmek istediklerini de ekledi. Bursa’nın 3 milyona yaklaşan nüfusu, ülke ekonomisine yaptığı katkı ile hava ulaşımını hakettiğini vurguladı. “İstanbul’a 10 tane de havalimanı açılsa bizim için önemli değil. Biz ilimizden sefer istiyoruz” diye de noktayı koydu. 

Gelelim Iğdır meselesine. THY’nın TV’lerde bugünlerde dönen bir reklam filmi var. Iğdır’a uçuş başlatılmasının hikayesi anlatılıyor. Asıl vurgu reklamın sonunda. “Türkiye’de uçmadığımız tek bir yer kalsa dünyada en çok noktaya uçmuşuz ne fayda?” Doğru söze ne denir ki? Dünyanın her yerine uçmuşsunuz Bursa’ya uçmadıktan sonra ne fayda?

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar