İhracatçıdan MB Başkanına tepki ve ÖTV isyanı

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

İhracatçıların çatı kuruluşlarından Uludağ İhracatçı Birlikleri tarafından geçtiğimiz yılın değerlendirildiği toplantıya Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabun ve UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu’nun açıklamaları damgasını vurdu. İsterseniz bu açıklamalara geçmeden önce UİB’in geçtiğimiz yıl ki performansı ve Bursa’nın karnesine bakalım. 2013 yılında UİB ihracatını yüzde 12 düzeyinde artırarak 22 milyar 884 milyon dolarlık ihracatla Türkiye genelindeki ihracatçı birlikleri arasında İMMİB’den sonra ikinci sıradaki yerini korumuş. UİB’in Türkiye ihracatındaki payı ise yüzde 15,7’e yükselmiş. UİB bünyesindeki birliklerin içinde otomotiv açık ara önde. Otomotiv endüstrisi yüzde 13,3 artışla 19 milyar 67 milyon dolarlık seviyeye gelmiş. Onu 1 milyar 352 milyon dolar ile tekstil, 517 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 177 milyon dolar ile meyve ve sebze, 107 milyon dolar ile de yaş meyve ve sebze ihracatçıları birliği izliyor. İhracatta diğer sektörlerin tutarı ise 1 milyar 662 milyon dolar. Birliklerin performansına baktığımızda meyve ve sebze mamülleri dışında tümü geçen yıla göre ihracatını artırmış durumda. İhracattaki bu artışa rağmen UİB’in 2008 yılındaki 25 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayamadığı bir gerçek. UİB 2014 için de 23,9 milyar dolarlık hedef belirledi. İller bazında Türkiye genelinde ihracat sıralamasına bakacak olursak Bursa 12 milyar 855 milyon 962 bin dolar ile İstanbul’dan sonra ikinci sırada yerini alıyor. Bursa’yı sırasıyla Kocaeli, İzmir, Ankara ve Gaziantep takip ediyor.

Verilen bu bilgilerin ardından gelen sorular üzerine UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu , yaptığı kur tahmini ile ihracatçıları yanılttığını öne sürdüğü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya verdi veriştirdi. Gençoğlu, ihracatçılar olarak MB Başkanı’nın açıklamalarını öngörü olarak kabul ettiklerini ama Başçı’nın kur tahmininin büyük sapma gösterdiğini belirtti. Kur tahmininde yüzde 10-15 sapmanın kabul edilemeyeceğini Başçı’nın yanlış tahmini nedeniyle forward yapan birçok ihracatçının bugün zarar ettiğini kaydetti. Gençoğlu, “Ricamız kur tahminlerinin gerçeğe yakın olması bu öngörülemiyorsa da hiçbir tahmin yapılmamasıdır” diye tepkisini dile getirdi.  Hatırlayacak olursanız MB Başkanı Erdem Başçı yılsonu dolar kurunu 1,92 olarak dile getirmişti. Başçı bu iddiasını yıl içinde birçok kez tekrarlamıştı. Ancak dolar 2013’ü 2,1 gibi tarihi bir rekorla kapatmıştı.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği Başkanı Orhan Sabuncu da otomotive yönelik yapılan son ÖTV artışını eleştirdi. Türkiye’de araç satışlarının 800-850 bin bandında sıkıştığını belirterek, otomotiv endüstrisinin gelişebilmesi için iç pazarın canlandırılması gerektiğinin altını çizdi. İç pazarda satışların artırılması için her fırsatta ÖTV’nin kademeli olarak düşürülmesini istediklerini vurgulayan Sabuncu, “Ama ne zaman bu sene iyi olacak satışlar iyi dediğimizde arkasından ÖTV artışı ile karşı karşıya kaldık. Demek ki biz bundan sonra satışlar iyi değil, çok kötü dememiz lazım ki ÖTV geri gitmeye başlasın” diye konuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar