İnegöllü mobilyacı pazarlamaya odaklandı

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Mobilya denilince ilk akla gelen İnegöl’dür. En azından bizim için öyle. Doğal bir kümelenme modelinin canlı olarak yaşandığı ilçede bu meslekle yolu kesişmemiş ne bir aile ne de birey bulabilirsiniz. İnegöl mobilya ile uyanıyor, mobilya ile günü tamamlıyor.

Son 10 yılda mobilyanın geldiği noktaya bakarsanız küçümsenemeyecek düzeyde bir gelişmeyi görebilirsiniz. 2 binin üzerinde üretici, irili ufaklı 500’e yakın ihracatçı var. Bu durum 10 yıl önce 25-30 milyon dolarlık ihracat rakamlarını bugün 300 milyon dolar seviyesine getirmiş durumda.
Çok sayıda üreticinin olması çok sayıda tasarımı da beraberinde getiriyor. Sonuçta İnegöl mobilyada tasarımın merkezi haline geldi ise bunda üretici sayısının çokluğunun önemini vurgulamalıyız. Her zaman dinamik yapısı ile dikkati çeken İnegöl’de bugünlerde yine farklı bir çalışmanın heyecanı var. İMOS (İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği) çatısı altında toplanan İnegöllü mobilyacılar Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) desteği ile tasarım atölyesi kurdular. Proje uygulamaya konuldu. Yakın zamanda mobilya sektörüne yön verecek çok sayıda tasarımcı bu atölyelerden yetişecek.

Tasarım, üretim derken bunun bir de pazarlama ayağı var. İMOS pazarlama konusunu da gündemine almış durumda. Üreticiler arasında yapılan bir ankette en büyük sorunlarının pazarlama olduğu ortaya çıkmış.İMOS Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akyol’un daveti üzerine DÜNYA Gazetesi yazarlarından Dr. Rüştü Bozkurt ile pazarlama konusunda yaşadıkları sorunları ve beklentilerini dinlemek üzere İnegöl’de mobilyacılarla bir araya geldik. Toplantıda mobilyacının yan etkenlerden (bürokrasi) yorgunluğu, pazarlamada patron ağırlığı, inovasyon ve Ar-Ge'de sürdürebilir olmak, tek çatı altında bayilik oluşturulması, insana yatırım, pazar analizi yaparak strateji üretmek, ihtisaslaşmak, evrensel bakış açısı ve stratejik güçbirliği, yeni satış kanalı olarak e-ticarete önem vermek gibi konular öne çıktı. 

Çıkan bu sonuçları analiz ederek önümüzdeki günlerde konusunda isim yapmış bir pazarlama uzmanı ile birlikte İnegöl’de geniş katılımlı bir toplantıda tartışacağımızı buradan belirtmek isterim. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar