İplikte ‘POY’ savaşı

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

İplik üreticileri arasındaki polyester ipliğin hammaddesi olan ‘POY’ ithalatı kavgası büyüyor. Sektörün önde gelenlerinden Korteks, ithalatın durdurularak POY üreticilerinin korunması ve üretimin artırılması talebiyle bakanlığa başvuruda bulundu. Açılan ‘Önlemin Etkisiz Kılınmasına Karşı Soruşturma’ kapsamında Bakanlık, Türkiye’de polyester POY ithal eden ve polyester iplik üretimi yapan firmalardan görüş talep etti. Bu talebe tepki gösteren tekstüre iplik üreticisi olan ve çoğunluğu Bursa’da bulunan 61 firma seslerini duyurmak adına biraraya gelerek Filament İplik Sanayicileri Derneğini (FİSDER) kurdu.

Ramazan Bayduz’un başkanlığını yaptığı Fisder’in iddiasına göre Türkiye’de iplik üreticilerinin ihtiyacını karşılayacak miktarda POY bulunmuyor. Mevcut tesisler ürettikleri POY'u kendi imalatlarında kullandıkları gibi teknoloji olarak da eski olmalarından dolayı piyasa ihtiyacını karşılayamıyor. Açılan soruşturma nedeniyle sektör ‘POY üretenler ve üretmeyenler’ olarak ikiye ayrıldı. Sektörde polyester iplik alanında 4 büyük üreticinin bulunduğu, POY üretimi konusunda da iplik üreticilerinin yatırımlara yöneldiği konuşuluyor. Ancak bu firmaların ürettikleri POY’u kendi tekstüre iplik üretiminlerinde kullandıkları bunun da haksız rekabete neden olduğu öne sürülüyor.

Bakanlık taraflarla görüştü

Kurulu kapasitesi yeterli olmamasına rağmen şikayetçi firmanın, tekstüre iplik üreticilerinin POY’u kendisinden almasını isteyerek, Bakanlığa da bu konuda baskı yaptığı iddia ediliyor. İplik üreticileri tekstüre iplikte belli oranlarda anti damping olduğunu ama POY'da bunun sözkonusu olmadığını ve ‘Önlemin Etkisiz Kılınmasına Karşı Soruşturma’ açılabilmesinin şartının da oluşmadığını iddia ediyor. Üreticiler şikayetçi firmanın ‘POY da ipliktir’ anlayışıyla hareket ettiğini belirtiyor.

Yaşanan gelişmeler sonucu Bakanlık ilgili tarafların görüşlerini aldı. 2 aylık soruşturma ve savunma sürecinin ardından karar verilecek.

POY fiyatı yükselecek iddiası

Tekstüre iplik üreticilerinin iddiasına göre, ithalatın durdurulması yönünde karar çıkarsa Türkiye’de enerji maliyetlerinden dolayı ithal maliyetine üretim yapılamayacağı için POY fiyatı yükselecek. Buna karşılık sektör anti dampingdeki fiyat farkını da göze alarak iplik ithalatına yönelecek. Son 5 yılda 1,5 milyar dolarlık makine yatırımı yapan tekstüre sektörü de rekabet avantajını kaybedeceği için iplik üretimi durma noktasına gelecek.

Bunun yanında üreticilerin bir başka iddiası da Türkiye’de POY ithal eden 149 firma bulunmasına karşın bu firmaların 84’ünün iplik ürettiği, geri kalanının POY adı altında tekstüre iplik ithal ettiği yönünde. Tekstüre iplik üreticileri sektörde yüzde 1 bile fason üretim olmadığını öne sürerek POY girişlerindeki denetimin artırılmasını ve yolsuzluk yapan bu firmaların tespit edilerek gerekli cezaya çarptırılmasını istiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar