İşsizlik azalmıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 10.7 oldu. Önceki aylarda mayıs ve haziranda yüzde 10.2 idi.

İşsizlik oranının yüzde 10’un altına inmesini bekliyoruz.. Bir türlü indiremiyoruz.

Son on yılda çalışan sayısı 8 milyon 500 bin arttı.

Ekonomi, 8 milyon 500 bin kişiye iş imkanı yarattı ama gene de son on yılda işsiz sayısında 1 milyon 400 bin artış var.

Çalışan sayısındaki artışa göre, işsiz sayısındaki artış küçük ama sonuçta işsizlik oranı artıyor. Çünkü iş bulduklarında hemen çalışmaya hazır nüfusun tamamına iş bulamıyoruz.

Son bir yıllık dönemde, geçen temmuz ayından, bu temmuz ayına iş bulduklarında çalışmaya hazır kadın ve erkek sayısındaki artış 1 milyon 240 bin. Bunların 1 milyon 120 binine iş bulundu. 120 binine iş bulunamadığı için işsizler ordusu büyüdü. Kabaca bir yılda iş arayan 10 kişinin 9’una iş bulunabildik, 1’i ise işsizler ordusuna eklendi.

Bizde işsiz sayısının artmasının nedeni işi olanların işlerini kaybetmesi değil.

Sorun, hızlı nüfus artışı. Nüfus hızla artıyor. İş bulduklarında çalışmaya hazır nüfusun tamamına iş bulunamıyor.

Ekonomi yüzde 5 büyüyor diyerek seviniyoruz. Ama yüzde 5 büyüme, işsizlik oranını aşağıya çekmeye yetmiyor.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü göstergelerine göre temmuz ayında tarım dışı işsizlik oranı yüzde 13.4 oranında. Gençlerde işsizlik oranı yüzde 21.7’ye yükseldi.

Bizde işsizlik oranları birçok ülkeye göre çok yüksek. Ne var ki, bizim sosyal yapımız ve sosyal politikalarımız sayesinde işsizlik oranının yüksek olması, ekonomik ve sosyal huzursuzluğa yol açmıyor.

(1) Bizde sosyal yapı güçlü. Aile ilişkileri, akraba ilişkileri, yardımlaşma alışkanlığı sonucu işsizler aç ve açıkta kalmıyor.

(2) Devletin sosyal yardımlaşma ağı giderek güçleniyor. Devletin sosyal yardımlaşma ağı işsizlerin aç ve açıkta kalmalarını önlüyor.

Ama bütün bunların bir faturası var. Sonuçta, işsizleri işi olanlar besliyor.

Bu ise genelde yaşam şartlarını olumsuz etkiliyor. Toplumda üretken kesimden, üretemeyen kesime fon aktarılmasına yol açıyor.

Çalışanların sadece yüzde 18.5’u sanayi sektöründe iş bulabilmiş durumda. Hizmetler kesimi insan deposu haline geldi. Çalışanların yüzde 53’ü hizmetler kesiminde. Çalışanların yüzde 21’i tarımda, yüzde 7.5’u inşaatta.

İstihdam sorununun çözümü sanayi sektörünün gelişmesine bağlı. Sanayi gelişince hem istihdam artıyor, hem gelir artıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018