İşte başarılı olan yabancı yatırımcı gözünden Türkiye!

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Dr. Susanne Mueller ve Werner E. Stein tarafından kaleme alınıp,  Cross-Culture Publishing tarafından yayımlanan "Modern Türkiye: Yatırımcı ve Yöneticilerin Görüşleri" başlıklı kitap, yabancı yatırımcıların gözünden günümüz Türkiye'sini tanıtmayı amaçlıyor.

Cross-Culture Publishing'in kurucusu Susanna Mueller, yatırımcılar, yöneticiler ve iş adamlarına yönelik yayımladığı "The Economy ve Culture Series" kapsamında uluslararası iş dünyasında kültürler arası iletişimin önemini destekliyor. Budapeşte merkezli Stein & Partner Executive Search kurucusu Werner E. Stein ise, güneydoğu Avrupa bölgesinin en deneyimli insan kaynakları danışmanlarından birisi.

Bugün Türkiye'deki yabancı yatırımcıların büyük bir bölümün Alman yatırımcılar oluşturuyor. Alman şirketlerinin Türkiye'ye yaptıkları toplam yatırım oranı 8.5 milyar euroya ulaşıyor.

Kitapta görüşlerine yer verilen Alman-Türk Ticaret Odası Direktörü Marc Landau'ya göre, Türkiye son bir kaç yıldır Avrupa otomotiv ve otomotiv yan sanayisinin yeni merkezi konumuna gelmiş durumda. Landau, enerji, yenilenebilir enerji, perakende, telekom ve BT sektörlerinin de son derece hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çekiyor. Landau'nun dikkat çektiği bir diğer konu da, Türkiye'nin büyüme merkezlerinin İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerle sınırlı kalmayıp, Konya, Gaziantep gibi şehirlere genişlediği.

İş dünyasında kültürler arası iletişim

Kitapta Siemens, Osram, Bosch, Schott Orim, T-Systems, Contitech, Leoni, MAN, Unilever ve Gefko gibi şirketlerin yöneticileri, hem Türkiye pazarını, hem kendi şirket kültürlerini, hem de yönetim stillerini anlatıyorlar.

Dr. Mueller'e göre kitabın temel hedefi, Türk iş dünyasının sahip olduğu potansiyeli Türkiye'de başarılı olmuş yabancı şirketlerin gözünden yansıtmak; Türk pazarının farkında olmayan yabancı şirketlere gerçek modern Türkiye'yi göstermek. İşte Türkiye'de başarılı olmuş yabancı şirketlerin gözünden, Türk iş dünyası:

Sürdürülebilir gelecek için altyapı yatırımlarına odaklanmak gerekli

Thomas Kolbinger, CFO, Siemens Türkiye

"Türkiye büyük bir kalkınma potansiyeline sahip. Siemens ise bu potansiyeli gerçeğe çevirecek teknik araçlara ve know-how'a sahip. Modern Türkiye, Avrupa'da en hızlı büyüyen ekonomilerden birisi. Açık ve küresel dünyaya entegre olmuş bir piyasaya sahip olan Türkiye, bugün Avrupa ve Ortadoğu arasında bölgesel bir ticaret merkezi konumunda. Türkiye, sürdürülebilir bir geleceğe odaklanmış durumda. Bu vizyon altyapı yatırımlarına odaklanmayı ve bunlarla ilgili yasaları desteklemeyi gerektiriyor.

Anadolu'da ulaşım altyapısı zayıf

Fulvio Villa, Genel Müdür, Gefco Türkiye

"Türkiye son on yılda büyük değişimler geçirdi. Bugün sahip olduğu çok sayıda gücün faydalarını görecek bir konuma geldi. Ortadoğu, Türki cumhuriyetler ve Avrupa'nın kesişme noktasında olması bunlardan birisi. Eğitimli yöneticileri, çalışkan toplumu ve genç nüfusunu, küresel boyutta rekabet etme gücü ve ekonomik büyümesi ile birleştiren Türkiye, yabancı yatırımcılar için en çekici ülkelerden biri oldu. Önceliklerimizin başında çevreci lojistik geliyor. Anadolu'da altyapı hala oldukça zayıf. Daha ileri gidebilmek açısından, limanların, havayollarının ve demiryollarının geliştirilmesi gerekiyor."

Unilever'in global pozisyonlarında 118 Türk yönetici bulunuyor

İzzet Karaca, CEO, Unilever

"Unilever'in Türkiye'de ilk yatırımı 1953 yılında gerçekleşti. Yedi fabrikası ve 5 binin üzerinde çalışanı ile Türk ekonomisine katma değer yaratan Unilever'in en büyük önceliklerinden birisi Ar-Ge yatırımları. Uzun vadeli planlar kurabilmek açısından Ar-Ge vazgeçilmez bir öneme sahip. Unilever Türkiye'nin Ar-Ge departmanı 105 kişilik bir gruptan oluşuyor ve burada geliştirdiğimiz ürünler Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya'daki tüketicilere ulaşıyor. Türk tüketicisinin tat beklentileri, yenilikçi ürünler geliştirebilmek açısından bize önemli kaynak sunuyor. Öte yandan, işimizi büyütmek açısından, çalışanlarımızın gelişimine büyük önem verdik. Bu yüzden dolayı Unilever Türkiye çalışanlarının küresel olarak anahtar pozisyonlarda bulunmaları rastlantı değil. 2010 itibariyle, Unilever'in global pozisyonlarında 118 Türk yönetici bulunuyor.  Bu anlamda, şirketimizi bir tür 'Liderlik Okulu' olarak adlandırıyoruz."

Türkiye'de doğru planlama ve şehircilik her geçen gün önem kazanıyor

Erol Kırılmaz, Latin Amerika, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı, Osram

"Türkiye'de gençler başta olmak üzere, tüketiciler LED gibi enerji verimliliği sağlayan yenilikçi ürün ve teknolojilere son derece açıklar. Osram'ın Türkiye'de piyasaya sunduğu çok sayıda yenilikçi ürün var. LED lambalar, enerji verimli floresanlar bunların başında geliyor. LED sistemlerinin trafikte kullanılması da, hem uzun ömürlülük hem de bakım maaliyeti açısından çok önemli. Türkiye gibi gelişen bir ülkede, doğru planlama ve şehircilik her geçen gün daha fazla önem kazanıyor.  Dolayısıyla, daha iyi organize edilmiş trafik ışıkları sistemi ile, günlük hayat çok daha kolaylaştırılabilir. Biz de tam olarak bununla ilgileniyoruz."

Türkiye'nin farkı yeni fikirlere açık olması

Şirzat Karayel, Genel Müdür, ContiTech Lastik

" Modern Türkiye, bir yandan Türk alışkanlıklarını diğer yandan Türkiye dışında, ABD veya Avrupalı şirketlerde çalışmış veya bu ülkelede eğitim görmüş insanların davranışlarını yansıtıyor. Yeni fikirlere ve inovasyona karşı gösterilen açıklık, esneklik ve hız, Türkiye'nin diğer ülkelerden daha hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayan özellikler."

Türkiye, üretim kalitesi ile birçok global markanın tercih ettiği bir ortak

Tuncay Bekiroğlu, CEO, MAN Kamyon

"Benim için modern Türkiye, üreten, gelişen ve dünyadaki tüm gelişmeleri yakından izleyen bir ülke anlamına geliyor. Nitelikli ve genç bir işgücüne sahibiz. Tedarikçilerin yüksek kaliteli üretimleri sayesinde, Türkiye birçok global markanın tercih ettiği bir ortak oldu. MAN'ın gelecek hedeflerinde, sürücü ve yolcu konforu kadar, çevrenin korunması, maliyetlerin azaltılması ve enerji verimliliği de ön plana çıkıyor."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar