Yılda 830 ton gıda kurtaracak 50 bin ihtiyaç sahibine dağıtacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

E-ticaret pazarı çok hızlı büyüyor. KPMG verilerine göre e-ticaret satış hacminin, 2020’de 4.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Gelişmiş ülkelerde e-ticaretin toplam perakendedeki payı yüzde 11 iken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 6’ya ulaşıyor. TÜBİSAD’ın 2018 raporuna göre, Türkiye’de e-ticaret pazarı 20142018 arasında yıllık ortalama yüzde 33 büyüme elde etmiş durumda. Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende içindeki payı ise 2017’de yüzde 4,1 iken, 2018’de yüzde 5,3’e çıktı.

Öget Kantarcı

Her saniyede 1 ürünün satıldığı GittiGidiyor, e-ticaretin en önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Sorularımızı yanıtlayan GittiGidiyor Genel Müdürü, eBay MENA Bölge Direktörü ve TOBB E-Ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı, e-ticaret sektörünün 2019 yıl sonu itibariyle yüzde 30-35 bandında büyümesini beklediklerini söylüyor. Türkiye’nin, e-ticaret için dikkat çekici bir potansiyel barındırdığını ifade eden Kantarcı, küresel oyuncuların Türkiye pazarına yönelmesine şaşırmadığını ifade ediyor. “Bu durum, sektörün ülkemizde ne kadar güçlü bir gelecek vadettiğinin kanıtı” diyen

Kantarcı, GittiGidiyor’un en büyük avantajını ise yerli üreticiye “destek kuvvet” gibi çalışmak olarak tanımlıyor. Kantarcı, “Ticarette fırsat eşitliği sağlayarak herkes için yeni iş olanakları yaratmayı hedefliyoruz. İş modelimiz çerçevesinde perakendecilerle, yerli üreticiyle, KOBİ’lerimizle rekabet etmiyoruz. Aksine, onların daha geniş kitlelere ulaşmaları, işlerini büyütmeleri ve dijitalleşmeleri için destek kuvvet gibi çalışarak onlara bir platform sunuyoruz” diyor.

“Food Truck” gıda bankası gibi çalışacak

Gittigidiyor’un fark yarattığı önemli bir diğer alan ise, gıda sektöründe hizmet veren küçük ve orta ölçekli işletmelerin ellerinde kalan gıda ürünleri nasıl faydalı bir biçimde kullanabilecekleri konusunda bilinç yaratmak ve bu ürünlerin gıda bankacılığı üzerinden bağışa dönüşmesini sürdürülebilir kılmak amacıyla hayata geçirdiği

“Food Truck” projesi.

Projenin öyküsünü Öget Kantarcı’dan dinleyelim: “Bir eBay şirketi olmanın avantajlarından faydalanıyoruz. eBay Vakfı’nın kuruluşunun 20’nci yılına özel 2018’de tüm dünyadaki çalışanlarının katılabildiği ‘The Global Give’ isimli bir yarışma düzenlendi. ‘Küçük işletmelerin kendilerini geliştirebilmelerine ve herkes için fayda yaratabilmelerine ola

nak sağlayarak toplumunuzu nasıl daha iyi hale getirebilirsiniz?’ sorusunun yöneltildiği yarışmada en iyi fikre sahip 30 proje seçildi ve projelerin hayata geçirilmesi için fon ayrıldı. Ödül alan 30 projenin arasında 3 proje GittiGidiyor çalışanlarının geliştirdiği projeler oldu. 3 proje ekibi arasında eBay tarafından sağlanan fonu ilk kullanan ‘Food Truck’ projesini hayata geçiren grubumuz oldu. Food Truck; yerel market zincirleri, küçük üreticiler, restoranlar, kafeler gibi yerel işletmelerden gıda bağışları toplayan ve bu bağışları ücretsiz olarak ihtiyaç sahipleriyle buluşturarak gıda bankası görevi gören bir gıda yardım aracı. Aynı zamanda yerel işletmelere gıda atık yönetimi konusunda içgörü sağlayan Food Truck projesi kapsamında Gıda Kurtarma Derneği’yle birlikte çalışıyoruz. Bu proje kapsamında eBay’den 20 bin dolar gibi bir destek alarak Gıda Kurtarma Derneği’nin bu aracı satın almasını sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.” Yılda 2 milyon öğün yaratıyor

Öget Kantarcı’nın verdiği bilgilere göre, “Food Truck” ile küçük ve orta ölçekli kafe, restoran veya yerel zincirlerden, insani tüketime uygun, beslenme açısından tüm değerleri sağlıklı, son kullanma tarihi geçmemiş gıdalar toplanıyor. Bu gıdalar; ambalajı hasar görmüş kutu süt ya da 4’lü satılan meyveli yoğurdun birinin kırılması sebebiyle tekli kalmış bir paket meyveli yoğurt gibi vitrine çıkarılmayan ürünleri kapsıyor. Benzer şekilde meyvelerin bozulmamış olanları, aynı gün tüketilmesi gereken ancak satılmamış taze gıdalar da “Food Truck” ile toplanıp aynı gün tüketilmek üzere ihtiyaç sahiplerine iletiliyor. Gıda ürünlerinin yanı sıra, kırtasiye malzemeleri de toplanıyor. Öget Kantarcı, toplanan tüm bu gıda ve malzemelerin, Gıda Kurtarma Derneği önderliğinde kurulan Sosyal Etki Merkezi’ne götürüldüğünü ifade ediyor. 23 Temmuz’da açılan Sosyal Etki Merkezi’nde kontör yüklü kartlarıyla sadece ihtiyaç sahipleri alışveriş yapabiliyor. Kantarcı, “Yalnızca gıda bağışı olarak baktığımızda; bağışladığımız araçla haftada 16 bin kilo, yılda 830 ton gıda kurtarılabilecek. 420 gram 1 öğün olarak ele alındığında; 830 ton, yılda yaklaşık 2 milyon öğüne denk geliyor. Bu hesapla, operasyonumuz düzenli hale geldikten sonra aracımızın yılda yaklaşık 50 bin ihtiyaç sahibine gıda yardımı yapılabilmesini mümkün kılacağını söyleyebiliriz” diyor.

Hedefimiz 2020’ de en az 1000 yerel satıcımızın ürünlerini dünyayla buluşturabilmek

“E-ihracat, ekonomimizi canlandıracak son derece önemli bir atılım alanı. Türkiye, ürünlerini e-ihracatla hızlı, kolay ve güvenli bir biçimde tüm dünyaya sunabilir. Bu motivasyonla 2018’de e-ihracatın ülkemizdeki öncülüğünü üstlendik ve yerli ürünleri eBay üzerinden 190 ülkede 182 milyon kullanıcıyla buluşturduk. Derimod’la başlattığımız e-ihracat atılımını DeFacto gibi Türkiye’nin önde gelen markalarıyla sürdürüyoruz. Platformumuzda dünyaya satış yapan 50’nin üzerinde satıcımız mevcut ve bu satıcılarımızın 10 bini aşkın ürünü listeleniyor. 2020’de ise en az 1000 yerel satıcımızın ürünlerini dünyayla buluşturabilmeyi hedefliyoruz.

Şu ana kadar yerli ürünleri en çok Almanya, ABD ve İngiltere’ye sattık. En çok ilgi gören kategoriler ise ayakkabı, mutfak eşyası, ev tekstili/ dekorasyon. Bir eBay şirketi olarak kullanıcılarımıza global bir platform sunma hedefimizi adım adım gerçekleştiriyoruz. Yılın ilk yarısını yüzde 25 büyümeyle geride bıraktık. Yyıl sonunda toplam büyümenin yüzde 30’a ulaşacağını öngörüyoruz. Geçtiğimiz yıl tam 1 yılda elde ettiğimiz 3 milyon yeni kullanıcı sayısını bu yıl yalnızca 6 ayda elde ettik ve 26 milyon kayıtlı kullanıcı sayısına eriştik.”

Herkes “gönüllü” olarak çalışıyor

Herkesin eşit olduğu, çeşitlilik kültürünün benimsendiği ve sosyal sorumluluk bilincinin ön planda tutulduğu bir ortamda tüm çalışanların birer “gönüllü” olarak çalıştığını söyleyen Kantarcı, “Çalışanlarımızın yüzde 60’ı Women’s Initiative Network’ten (WIN), United in, Hand in, Animal Lovers, Get Together ve Back to Green gibi inisiyatiflerin yanı sıra, GittiGidiyor Fotoğraf Kulübü-Perspektif, GittiGidiyor Tiyatro Topluluğu ve GittiGidiyor Kitap Kulübü gibi 9 grupta aktif olarak görev alıyor. Gönüllülüğü sürekli hale getirme bilinciyle ‘GittiGidiyor Gönüllüleri” projemizi başlattık. Bu proje dâhilinde çalışanlarımızın işbirliği yaptığımız sivil toplum kuruluşlarında görev alarak sosyal fayda yaratmalarına katkı sağlıyoruz” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar