Koksaki virüsü tartışması

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Antalya’da bazı otellerde konaklayan Rus ziyaretçilerin koksaki virüsü nedeniyle hastalandıkları haberi ilk defa Rus basın organlarında yer aldı. Hatta koksaki salgınından söz edilir oldu.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, kentte salgın durumunun söz konusu olmadığını belirterek, “Koksaki bir viral durum. Türkiye’de çiçek hastalığının bir türevi olarak biliniyor. Türkiye çiçek hastalığını yıllar önce ortadan kaldırmış bir ülkedir. Münferit olarak gözüken hastalık da hastaların kendi ülkelerinden getirdiği virüslerden kaynaklanan problemlerdir. Çok münferit olaylardır” dedi.

Koksaki, insanların sindirim sistemlerinde yaşayıp çoğalan ve dışkı ile yayılan bir virüs. Çoğu kez hafif soğuk algınlığı semptomlarına neden olurken bazen de ateşli ağır hastalık belirtilerine de yol açabiliyor.

İlginç olan koksaki salgınının Rusya dışında başka ülkelerde haber olmaması.

Andrey İsaev, 19 Ağustos’ta, gazeteduvar’da yayınlanan yazısında gelişmeleri, “Koksaki virüsü haberleri gerçek mi, komplo mu? Başlığı altında sorguluyor.

Diyor ki; Rus basınında bu hafta Antalya'da 500 Rus vatandaşının çocuklarının koksaki virüsü kapmaları gündemdeydi. Moskovskiy Komsomolets gazetesi Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın ek sağlık tedbirleri aldığını belirtirken, Novaya gazetesi, salgın haberlerinin kasıtlı olduğunu ileri sürdü.

Moskovskiy Komsomolets gazetesi muhabiri Lyudmila Aleksandrova, Türkiye tatil yerlerindeki sıhhi ortamı yazdı.

Novaya gazetesi, virüs haberlerinin, bu sene Antalya’da tatil yapan turist sayısının rekor kırdığına dair bilgi geldikten hemen sonra çıkmaya başladığına dikkat çekerek, salgın haberlerinin kasıtlı yapıldığını öne sürdü.

Devlet kontrollü medya ise turlardan vazgeçen tatilci sayısının sürekli arttığını bildiriyor.

Rusya Tur Operatörleri Federasyonu Sözcüsü Natalya Ignatyeva da Türkiye’deki salgın dedikodularına “yersiz” dedi.

Gazete, “Bizim hükümet, Kırım ve Soçi’yi destekleyerek Türkiye’yi gerçekten ‘cezalandırmak’ isterse, açıklamalarla sınırlı kalmaz, ardından somut adımları bekleyelim” diye yazdı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018