Müşteriye Doğru Erişim

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

İş hayatının son zamanlarda parlayan yıldızı ihracat oldu ve bir süre daha öyle olacak gibi görünüyor. Her geçen gün gittikçe daralan ve koşulları esnafı sanayiciyi daraltan iç piyasa, inişli çıkışlı bir görünüm sergilese de cazip döviz kurları bu cazibenin arkasındaki unsurlardan bazıları.

Herkesin dilindeki ortak soru “ Yurt dışındaki müşteriyi nasıl bulacağız.”

Sorun yok…

Girin Trademap sitesine yazın GTİP numaranızı tıklayın ithalat ve ürün sekmelerini, daha sonra açılan sayfadan şirketler sekmesine tıklayın, alın size şansınız varsa birkaç bin şansınız yoksa on beş yirmi olası müşteri adresi.

Yardımsever Google hazretleri bir kenarda size yardım için bekliyor.

İki tıktık bir iki şık şık yaptınız mı alın size iyi kötü müşteri verisi.

En kötü ihtimalle, parayla bilgi satan sitelerden, müşteri bilgilerini ve hatta alım satım bilgilerini bile almanız mümkün.

Amma müşterinin adresine erişmek, ihracat yapabilmeniz için yeterli mi?

Salondaki işi insanları arasındaki Hedef Pazar olarak Afrika ülkelerini seçen katılımcı dostumuza sordum “ Neden Afrika.“

Cevap olarak “ Ürünümün özellikleri nedeniyle, özellikle Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkelere satmam olası değil, onların aradığı kıstasları aramayan ülkelerin çoğunluğu da Afrika ve Orta Doğu ülkeleri “ dedi.

İşte bu müşteriye doğru erişim yollarından birisidir…

İhracat yapmayı düşündüğünüz hedef pazarda ürününüze talep olabilir. Hatta oradan bazı potansiyel müşteri adresleri bile elinize geçebilir.

Heyecanla harekete geçmeden önce bir nefes alın, durun ve salim kafayla düşünün.
“ Ürünüm bu pazarda nelerle karşılaşacak?”

O pazardaki müşteriye erişmek hiç sorun yaratmayabilir veya ciddi bir çaba sonucunda bu adresleri ele geçirmiş olabilirsiniz.

Hatta bunun için para, zaman ve işgücü de harcamış olabilirsiniz.

Bu kadar çabanın sonunda bir bağlantı yapmış ve müşteriye mal göndermek üzere hazırlık yapmış da olabilirsiniz.

Bir sonraki aşamaya geçip, malı yollamış bile olabilirsiniz.

Malınız o ülkeye sokulmazsa, geri alma masrafları yüksekse, bırak kalsın dediğinizde sizden o malları imha etmek için bedel ödemeniz istenirse ne yapacaksınız?

Bu yazdıklarım bir senaryo değil amma müşterisine doğru erişim sağlamadan heyecan ve hezeyanla hareket eden ve ihracat yapan bir ihracatçının başına gelenler.

Sorduğunuz soruyu duyar gibiyim “ Müşteriye doğru erişim nedir?”

Müşteri adreslerine ulaşmadan, hedef pazar olarak belirlediğiniz ülkelere yapacağınız ihracatta, ürünlerinizin nelerle karşılaşabileceğini bilmek “ Doğru erişimdir.”

Hedef ülkeye yapacağınız ihracat kalite gereksinimleri, kotalar v.b. herhangi bir kısıtlama ile karşılaşabilir mi diye araştırınız ki ihracat yolunda epey koşturduktan sonra önünüz kesilmesin. Zaten kısıtlı olan para ve insan kaynağı gibi kaynaklarınız boşa harcanmasın.

Ürününüz, sizin ürettiğiniz gibi o ülkeye girebilecek mi, üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması gerekir mi, siz bunları zamanında ve yeterli seviyede yapabilecek misiniz?

Bunlar ve benzeri birçok soruyu kendinize yöneltip cevabınızı değerlendirdikten sonra işe başlamanız daha sağlıklı olacaktır.

Özdeyiş ne diyor?

“ Attığınız taşlar, ürküttüğünüz kurbağalara değecek mi?”

Kendinize sorun ve cevabınız evet ise devam, değil ise başka pazara yöneliniz…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019